StoryEditor

Turecko: Teroristi útočia na zahraničných turistov

18.07.2005, 00:00
Päť ľudí zahynulo v sobotu v Turecku pri bombovom útoku na minubus, ktorý rozvážal k plážam turistov. Medzi obeťami útoku v Kusadasi pri egejskom pobreží sú jedna Britka a jedna Írka, päť Britov bolo zranených. Turecká polícia najprv oznámila, že útok je dielom samovražedného útočníka, neskôr uviedla, že išlo o časovanú nálož.

Päť ľudí zahynulo v sobotu v Turecku pri bombovom útoku na minubus, ktorý rozvážal k plážam turistov. Medzi obeťami útoku v Kusadasi pri egejskom pobreží sú jedna Britka a jedna Írka, päť Britov bolo zranených. Turecká polícia najprv oznámila, že útok je dielom samovražedného útočníka, neskôr uviedla, že išlo o časovanú nálož.
K atentátu sa prihlásila kurdská organizácia Sokoli oslobodenia Kurdistanu, ktorá je podľa polície súčasťou zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK). Rovnaká skupina sa prihlásila aj k nedávnemu útoku v meste Cesme, pri ktorom boli tiež zranení aj zahraniční turisti. Polícia v reakcii na atentáty posilnila bezpečnostné opatrenia v letoviskách - sústredí sa najmä na prehliadky osobných automobilov a podozrivú batožinu.

Horúce leto
Miestne médiá vidia za útokmi na turistické ciele zámer teroristov ohroziť jeden z hlavných zdrojov príjmov tureckej ekonomiky. Rovnakú stratégiu používa v Španielsku baskická ETA či separatisti na francúzskej Korzike. Tiež útočili najmä v čase vrcholiacej dovolenkovej sezóny.
Kusadasi leží na brehu Egejského mora a je vyhľadávaným strediskom, kam chodia najmä turisti z EÚ. Ročne príde do Turecka dovolenkovať 1,5 milióna Britov, uviedla agentúra Reuters.
PKK vlani ukončila pokoj zbraní, ktorý vyhlásila v roku 1999. "Varujeme zahraničných investorov a turistov, že s ukončením prímeria sa Turecko stáva riskantnou krajinou," uviedli pred rokom kurdskí separatisti. Zdá sa, že pri najnovších akciách sa inšpirovali Al-Kajdou, ktorá po svojom vyčíňaní v Turecku v novembri 2003 nechala za sebou 63 mŕtvych civilistov a vyše 700 zranených.

Ofenzíva proti Kurdom
Najnovšia vlna útokov kurdských separatistov sa dáva do súvislosti s tvrdou ofenzívou tureckých bezpečnostných síl proti bojovníkom a stúpencom PKK na juhovýchode krajiny. Od apríla prišli pri bojoch o život desiatky ľudí. Agentúra AFP pripomenula, že turecká armáda nedávno varovala pred infiltráciou bojovníkov PKK zo severu Iraku. Podľa bezpečnostných zložiek majú separatisti k dispozícii veľké množstvo zbraní a výbušnín, ku ktorým sa dostali v Iraku po páde režimu Saddáma Husajna v roku 2003.
PKK začala boj proti Ankare v roku 1984 s cieľom vytvoriť na juhovýchode krajiny samostatný kurdský štát. Odvtedy prišlo v bojoch o život asi 30 000 Kurdov. V roku 1999 sa Turecku podarilo zadržať a uväzniť vodcu kurdskej strany Abdullaha Ocalana, krátko nato PKK vyhlásila prímerie.
Po páde Saddámovho režimu získali Kurdi úplnú autonómiou na severe susedného Iraku. Turecko sa obáva, že to len podporilo separatistické ambície Kurdov na jeho vlastnom území. Ankara nedávno vyhlásila, že v boji proti ozbrojencom bude pokračovať a je odhodlaná ich prenasledovať aj na irackom území.

Stovka mŕtvych
Krvavé udalosti sa ani tento víkend nevyhli susednému Iraku. V meste Mussajib zahynulo v sobotu pri jedinom útoku 98 ľudí, ich počet však môže vzrásť, lebo mnoho ľudí bolo veľmi ťažko zranených. Útok má na svedomí samovražedný útočník, ktorý prišiel s automobilom naloženým trrhavinou k čerpacej stanici, kde potom odpálil nálož. Pri ďalších útokoch v Bagdade zahynulo viac než desať ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 06:41