StoryEditor

Blair podporil Gyurcsánya maďarským "igen"

19.02.2006, 23:00

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány je hlavným tromfom Maďarskej socialistickej strany (MSZP) v aprílových parlamentných voľbách. Mimoriadny kongres hlavnej vládnej sily ho preto v sobotu v Budapešti podľa očakávania jasne potvrdil za svojho kandidáta na funkciu na čele budúcej vlády. Socialistov a Gyurcsánya prišiel osobne podporiť šéf britských labouristov a premiér Tony Blair príznačným "Igen, MSZP". Štyritisíc aktivistov a sympatizantov strany ho za to odmenilo najdlhším potleskom. Blair zároveň pochválil rozvoj krajiny a činnosť súčasnej vlády.

Krst ohňom
O zvolení Gyurcsánya za volebného lídra neboli najmenšie pochybnosti. V tajnom hlasovaní ako jediný uchádzač získal 517 z 519 platných hlasov. Socialisti túžia v dôsledku rastúcej popularity premiéra zopakovať víťazstvo spred štyroch rokov. Narušili by tak trend pravidelnej výmeny vlády po každých voľbách. Ani jedna strana totiž v minulosti nevyhrala dvakrát po sebe. Aj MSZP uspela v rokoch 1994 a 2002 vždy z opozície. Pre ambiciózneho Gyurcsánya, ktorý vystriedal pred jeden a pol rokom bývalého premiéra Pétera Medgyessyho, budú voľby zatiaľ najväčšou skúškou v politike. Znamenajú preňho volebný krst ohňom.
"Maďari môžu byť naozaj dobrí v troch veciach: v modernom priemysle, v centrách obchodu a služieb i v cestovnom ruchu. Na tieto tri smery sa zameria hospodársky život a v blízkej budúcnosti vznikne 300 -- 400-tisíc nových pracovných miest," načrtol ciele socialistov Gyurcsány. Volebný program strany sa bude niesť v znamení Silná republika, úspešné Maďarsko. Budúcnosť krajiny je podľa premiéra aj vo farmaceutickom priemysle, v strojárskej a automobilovej výrobe i v rozvoji informačných technológií, biotechnológií a bioenergetike.

Sľuby a fakty
Gyurcsány nedávno hovoril iba o 200-tisíc nových pracovných príležitostiach. MSZP pred štyrmi rokmi už sľubovala 400-tisíc nových miest. K ich naplneniu je síce blízko, ibaže počet miest, ktorý zanikol, sa takmer vyrovná počtu novovzniknutých pracovných príležitostí. Efekt je teda slabý. Navyše miera nezamestnanosti pri súčasnej vláde socialistov s liberálmi stúpla zo šiestich nad sedem percent. Udržal sa stabilný rast ekonomiky a značne klesla inflácia, veľkým problémom je však nadmerný rozpočtový deficit.
"Pokiaľ opozícia hrá vojnu čísel, my sme naplánovali budúcnosť Maďarska. Pracovné miesta nebudú zo zníženia sociálneho poistenia, ale z programu za 10 biliónov forintov (1,5 bilióna korún), z veľkej časti zo zdrojov Európskej únie," uviedol volebný líder socialistov, narážajúc na návrh Fideszu na pokles odvodov z 29 na 19 percent. Polovica peňazí by mala ísť pre malé a stredné podnikanie a možná je aj zmena zákona o verejnom obstarávaní na zvýhodnenie domácich podnikateľov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 08:51