StoryEditor

Nemecko ustupuje: Chce znižovať dotácie

28.06.2005, 00:00
Nemecký minister zahraničných vecí Joshka Fischer priniesol na včerajšom stretnutí ministrov Británie, Francúzska, Nemecka a Poľska vo Varšave istú nádej na možné vyriešenie konfliktu čo a týka rozpočtu EÚ na roky 2007 až 2013.

Nemecký minister zahraničných vecí Joshka Fischer priniesol na včerajšom stretnutí ministrov Británie, Francúzska, Nemecka a Poľska vo Varšave istú nádej na možné vyriešenie konfliktu čo a týka rozpočtu EÚ na roky 2007 až 2013. V kľúčovej otázke výšky poľnohospodárskych dotácií, v ktorej je ostrý rozpor medzi Francúzskom a Britániou, vyjadril nemecký minister ochotu postupného znižovania subvencií za predpokladu, že sa nahradia priamou pomocou ďalších investícií do vidieckych oblastí. Nemecko, doteraz považované za spojenca Francúzska, ktoré miliardy plynúce do agrosektoru (40 percent z rozpočtu únie) úporne bráni, tak naznačilo možnosť kompromisu, ktorý môže rozpočet zachrániť.

Rozširovanie musí pokračovať
"Je to v záujme Nemecka... podporiť postupné znižovanie prostriedkov vyčlenených na poľnohospodárstvo," povedal včera Joschka Fischer v príhovore poľským diplomatom. Zároveň však dodal, že by sa tak malo robiť "súčasne so zlepšovaním investičných príležitostí vo vidieckych oblastiach". Nemecký minister zároveň naznačil, že cesta zbližovania rozdielnych názorov nebude jednoduchá, no všetky strany sú pripravené na kompromis. "Vieme, že musíme pristúpiť na isté zmeny..., ale sme si tiež vedomí, že sa na záujmy musíme pozerať z rôznych strán. Takisto sme pripravení robiť bolestivé kompromisy a predpokladáme, že môžeme dosiahnuť riešenie," povedal minister.
Okrem Fischera sa na varšavskom rokovaní zúčastnil aj francúzsky minister zahraničia Phillipe Douste-Blazy spolu s poľským rezortným kolegom Adamom Rotfeldom a britským ministrom pre európske záležitosti Douglasom Alexandrom. Po stretnutí sa zhodne vyjadrili, že súčasná kríza by nemala zabrániť ďalšiemu rozširovaniu a zároveň by mohla byť odrazovým mostíkom k lepšej únii. "Každá kríza nesie šancu. Európska únia musí ísť dopredu," povedal Joshka Fischer a dodal, že "musíme splniť sľuby o rozšírenie únie, aj keď sa to môže zdať nepopulárne". V podobnom duchu sa vyjadril aj Phillipe Douste-Blazy: "Francúzsko sa predovšetkým stará, aby sa Európsku úniu podarilo rozšíriť." Naopak, iný názor zaznel z Paríža od francúzskeho ministra vnútra a druhého muža francúzskej vlády Nicolasa Sarkozyho. Ten včera vyhlásil, že rozširovanie by sa malo zastaviť a Francúzsko by malo pozmeniť svoju európsku politiku.

Poľsko ako kľúčový hráč?
Poľsko, sprostredkovateľ včerajšieho stretnutia, môže podľa slov svojho ministra zahraničných vecí Adama Rotfelda zohrať kľúčovú úlohu v súčasnej európskej kríze. "Máme jedinečnú šancu zohrať rolu vedúcej sily v čase, keď nastáva apatia," povedal včera šéf poľskej diplomacie, ktorý však konkrétnu úlohu Varšavy v kríze nešpecifikoval.
Dôvod, pre ktorý Poľsko vystupuje aktívne v snahe o dohodu najmä v otázke rozpočtu, nie je úplne nezištný. V prípade nenájdenia konsenzu by to boli práve Poliaci, ktorí by mohli najviac stratiť. Ako jeden z kľúčových prijímateľov by neskorou rozpočtovou dohodou a prípadným odkladom finančných prostriedkov mohlo Poľsko (podobne ako ostatní noví členovia vrátane Slovenska) prísť o miliardy eur z rozvojových programov. A aj súčasný poľský pohľad na podobu EÚ ich predurčuje na úlohu štátu, ktorý medzi rozhádanými veľmocami hľadá kompromis. Podľa BBC Varšava presadzuje britskú víziu ekonomicky liberálnejšej Európy, no zároveň tiež podporuje francúzsko-nemecký model únie so silnými politickými inštitúciami.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. október 2024 05:18