StoryEditor

Dunaj a Tisza ženú ľudí z domov

19.04.2006, 00:00

Balkánske štáty stále súperia s rozvodneným Dunajom a povodňová vlna sa presúva zo Srbska do Rumunska a Bulharska. Dunaj sa rapídne blíži k historickým maximám a zanecháva za sebou veľké škody. V Rumunsku muselo opustiť domovy takmer 4 000 ľudí a v Bulharsku sa do záchranných prác zapojila armáda. Najväčšou hrozbou je však Tisza, ktorej hladina veľmi rýchlo stúpa.
Dunaj ničí v Rumunsku stovky domov a zatiaľ najviac postihnutou oblasťou v západnej časti krajiny sú dediny Rast, Negoi a Bistret, kde sa pretrhli hrádze. Obyvatelia vinia miestne úrady zo zatajovania informácií a bagatelizovania situácie. V prístavnom meste Galati v delte Dunaja sa voda blíži k historickému maximu z roku 1897 -- 6,5 metra.
O nič menej dramatická situácie nie je ani v Bulharsku. Tisícky dobrovoľníkov intenzívne spevňujú a zvyšujú hrádze, avšak rezerva je len pár desiatok centimetrov. Vláda stále váha s uvoľnením finančných prostriedkov na záchranné práce a situáciou sa bude koncom týždňa zaoberať v Sofii parlament. .
V Srbsku rozvodnený Dunaj zaplavil na severe krajiny 220 000 hektárov. Vláda síce rozdelila na boj s veľkou vodou pol miliardy eur, avšak veľké záplavy stále hrozia. Z Maďarska sa totiž valí povodňová vlna z Tiszy.
Hladina tejto druhej najdlhšej rieky v Maďarsku dosahuje rekordnú úroveň. V Segedíne v utorok dosiahla 9,8 metra, čo je o 20 centimetrov viac, ako bola najvyššie nameraná hladina v roku 1970. Tisza ohrozuje 158 000 ľudí, doteraz evakuovali približne 500 z nich. Vodohospodári očakávajú ďalšie stúpanie hladiny rieky, pričom jej kulminácia môže trvať niekoľko dní. Do záchranných prác je zapojených asi 8 000 vojakov a dobrovoľníkov, ktorí spevňujú hrádze vrecami s pieskom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:54