StoryEditor

Tokio sa obáva teroru

17.10.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Japonsko sa obáva, že Severná Kórea by mohla spáchať teroristické útoky a sabotáže namierené proti krajine. Podľa japonských bezpečnostných síl by tak Pchjongjang mohol reagovať na nové sankcie, ktoré Tokio zaviedlo proti Severnej Kórei po tom, ako uskutočnila svoju prvú jadrovú skúšku.
Japonská vláda zakázala minulý piatok dovoz akéhokoľvek severokórejského tovaru do Japonska a kotvenie severokórejských lodí v japonských prístavoch. Severokórejčania taktiež nemôžu najbližších šesť mesiacov vstúpiť na územie Japonska. Nový japonský premiér Šinzó Abe vyhlásil, že jeho krajina uvažuje o zavedení dodatočných sankcií.
Severná Kórea pohrozila, že na opatrenia tvrdo odpovie. "Práve preto Japonsko muselo posilniť svoje bezpečnostné a spravodajské sily," vyhlásil námestník policajného riaditeľa Hiroto Jošimura na prvom stretnutí špeciálnej bezpečnostnej skupiny. Tú vytvorili po tom, čo Pchjongjang 9. októbra oznámil, že počas testu odpálil atómovú bombu.
Japonská vláda včera znovu potvrdila, že napriek tomu nemá v úmysle vyvíjať nukleárne zbrane. Niektorí politici z vládnej Liberálnodemokratickej strany totiž počas víkendu vyzývali, aby kabinet takúto možnosť zvážil.
Po tom, ako Bezpečnostná rada počas víkendu schválil sankcie proti komunistickému režimu Severnej Kórey, svetové veľmoci hľadajú spôsob, ako krízu vyriešiť diplomatickou cestou. Už tento týždeň by sa šéfka americkej diplomacie mala stretnúť v Soule s rezortnými kolegami z Japonska a z Južnej Kórey. Hlavnou témou bude obnovenie šesťstranných rokovaní o severokórejskom jadrovom programe, ktoré Pchjongjang blokuje od novembra minulého roka. Washington však naznačil, že aj keď sa Severná Kórea vráti k rokovaciemu stolu, neznamená to, že OSN okamžite zruší sankcie voči nej.
Podľa prieskumu, ktorý včera zverejnila juhokórejská tlač, asi 43 percent Juhokórejčanov si myslí, že za novú agresivitu a jadrový test Severnej Kórey môžu Spojené štáty. Pchjongjang obhajoval jadrovú skúšku tým, že musí posilniť svoju obranyschopnosť pred americkým "nepriateľom".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 22:30