StoryEditor

Idete na brigádu? Pozor na zdravotné poistenie

21.06.2006, 00:00
Jednou z výhod dlhodobého zamestnania s riadnou pracovnou zmluvou v Európskej únii je to, že zamestnávateľ za pracovníka odvádza odvody za zdravotné poistenie. Konkrétne podmienky už upravuje právny systém každého členského štátu.
Jednou z výhod dlhodobého zamestnania s riadnou pracovnou zmluvou v Európskej únii je to, že zamestnávateľ za pracovníka odvádza odvody za zdravotné poistenie. Konkrétne podmienky už upravuje právny systém každého členského štátu. "Vo všeobecnosti však každá pracovná činnosť, až na niektoré výnimky, zamestnávateľovi túto povinnosť ukladá," hovorí Eva Pálková z
odboru komunikácie s klientom Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Výnimkou však môžu byť napríklad sezónne brigádnické práce, ale aj práce au-pair, ošetrovanie starších ľudí a podobne. Preto by sa každý kandidát na prácu pri uzatváraní zmluvy alebo dohody o vykonaní práce mal zaujímať o skutočnosť, či mu z tohto pracovného vzťahu vzniká právo stať sa účastníkom verejného zdravotného poistenia v tom-ktorom štáte a či zamestnávateľ za neho bude odvody platiť.

Odhlásiť sa treba do ôsmich dní
Podľa nariadenia Rady Európskeho hospodárskeho spoločenstva platí pravidlo, že každý občan Európskej únie môže byť poistený len v jej jednom členskom štáte. Spravidla je to štát výkonu pracovnej činnosti. Ak zamestnávateľ bude odvody platiť, nový pracovník, a teda poistenec zdravotného systému krajiny, v ktorej pracuje, to musí nahlásiť do ôsmich dní do zdravotnej poisťovne. Poisťovňa ho potom k dátumu poistenia v inom členskom štáte vyradí z poistenia na Slovensku.
Ideálnym prípadom je, keď máte uzatvorenú pracovnú zmluvu ešte pred odchodom do zahraničia a viete preto ešte na území Slovenska v svojej zdravotnej poisťovni oznámiť, odkedy budete vykonávať pracovnú činnosť v inom členskom štáte. To, že máte zdravotné poistenie v inom členskom štáte, môžete dokumentovať aj čestným vyhlásením.
Zložitejšie je to v prípade, že vycestujete, prácu si ešte len hľadáte a zmluvu uzatvoríte až v inej krajine. Tu treba rátať s odosielaním potrebných dokumentov na Slovensko v časovom strese. Môže to byť poštou, faxom, môžete poveriť aj rodinného príslušníka. Zmenu je potrebné nahlásiť v zdravotnej poisťovni na tlačive Oznámenie poistenca, ktoré vám odporúčame pre tento prípad si dopredu vyžiadať v zdravotnej poisťovni. Nájdete ho však i na internetovej stránke poisťovne.
Desaťtisícová pokuta
Princíp je v podstate rovnaký vo všetkých zdravotných poisťovniach na Slovensku, tlačivá sa však môžu líšiť. Nesplnenie oznamovacej povinnosti totiž postihuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Pokuta môže byť až desaťtisíc korún.
Počas cesty, a keď nie ste si istí, že hneď nájdete prácu, odporúča Eva Pálková, aby ste zostali poistení aj v Slovenskej republike. Znamená to teda vyžiadať si Európsky preukaz zdravotného poistenia alebo na tieto krátkodobé účely postačí aj
náhradný certifikát k Európskemu preukazu zdravotného poistenia (viac HN zo 7. júna). Tieto dokumenty je však možné používať len do dňa, kým sa nestanete poistencom iného členského štátu. Európsky preukaz zdravotného poistenia musíte rovnako do ôsmich dní vrátiť slovenskej zdravotnej poisťovni, ktorá ho vydala.

Doma s modrým preukazom
Osobitnou kapitolou je zdravotné poistenie v prípade dovolenky na území Slovenska. Vtedy, hoci sa nachádzate v krajine svojho trvalého bydliska, vystupujete ako poistenec iného členského štátu Európskej únie. A to spravidla aj vtedy, keď pracujete v zahraničí, pričom váš zamestnávateľ má svoje sídlo na Slovensku. "Rozhoduje miesto výkonu pracovnej činnosti," zdôrazňuje Pálková. Preto je potrebné na cestovanie do iných členských štátov vrátane dovolenky na Slovensku vybaviť si v krajine, kde pracujete, minimálne Európsky preukaz zdravotného poistenia.
Ďalšou možnosťou, ako si počas dovolenky na Slovensku zaistiť zdravotnú starostlivosť, je Preukaz poistenca verejného zdravotného poistenia poisteného v zahraničí (takzvaný modrý preukaz poistenca s označením EÚ). Ten sa dá vybaviť len na čerpanie plnej zdravotnej starostlivosti v štáte bydliska, teda na Slovensku. Nebude teda platiť v žiadnej inej krajine, kde by ste počas dovolenky vycestovali.
Modrý preukaz svojho držiteľa oprávňuje čerpať plnú zdravotnú starostlivosť, a nie len takzvanú potrebnú, ako je to pri Európskom preukaze zdravotného poistenia (viac HN zo 7. júna).

Formulár vám nedajú v každej krajine
Aby vám však zdravotná poisťovňa modrý preukaz na Slovensku vydala, potrebujete predložiť formulár E106. Tento formulár je určený pre osoby, ktoré sú poistené v jednom členskom štáte z titulu výkonu zamestnania a bydlisko majú v inom členskom štáte.
Formulár E106 by mali vydávať zdravotné poisťovne alebo obdobné inštitúcie v krajine, kde pracujete. Nie každý členský štát Európskej únie však k jeho vydávaniu pristupuje rovnako. Argumentom je, že keď pracujete vo Veľkej Británii, Írsku alebo Španielsku, dlhodobo sa zdržiavate v týchto krajinách, a preto tam v tom čase máte aj bydlisko. Často sa totiž viaže pracovné povolenie aj na povolenie na pobyt. Formulár preto vydávajú len takým pracovníkom z krajín, ktoré s nimi bezprostredne susedia, teda takzvaným cezhraničným pracovníkom.

Ak chcete predísť problémom nezabudnite:
* pri uzatváraní zmluvy alebo dohody o vykonaní práce sa informujte, či budete účastníkom verejného zdravotného poistenia a či zamestnávateľ bude za vás platiť odvody
* platí pravidlo: každý občan EÚ môže byť poistený len v jej jednom členskom štáte. Ak ste tam kde pracujete prihlásený, doma sa musíte odhlásiť, inak vám hrozí pokuta. 
* Lehota na odhlásenie je osem dní od dátumu poistenia v krajine, kde pracujete.
* Na cestu, teda na obdobie kým začnete pracovať, sa poistite inou formou (Európsky preukaz zdravotného poistenia, komerčné poistenie)
* Európsky preukaz zdravotného poistenia, alebo náhradný certifikát môžete taktiež používať len do dňa, kým sa nestanete poistencom iného členského štátu. Vrátiť sa musia do ôsmich dní od dátumu poistenia v zahraničí.
01 - Modified: 2003-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sprísnia sa disciplinárne tresty sudcov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. jún 2024 17:27