StoryEditor

Budúcnosť Kosova naďalej nejasná

Otázka, aká politická budúcnosť čaká obyvateľov Kosova, zostáva aj naďalej bez odpovede. Odpoveď nenašla ani najnovšia správa OSN o osude tejto srbskej provincie pod medzinárodnou správou. Vláda Srbska a Čiernej Hory navyše trvá na tom, že toto územie nesmie získať nezávislosť, čo požaduje miestne albánske obyvateľstvo. "Teritoriálnu integritu Srbska a Čiernej Hory treba rešpektovať," nedvojznačne vyhlásil prezident dvojštátia Svetozar Marovič.
Najvyšší predstaviteľ dočasnej správy OSN nad Kosovom Sören Jessen-Petersen pri prerokúvaní problematiky pred Bezpečnostnou radou OSN povedal, že v demokratizácii kosovského politického života a v hľadaní zhody pri spolužití príslušníkov rôznych národností sa už dajú registrovať "prvé konkrétne kroky vpred". Vyslovil sa za to, aby sa Kosovo v dlhodobej perspektíve stalo súčasťou Európskej únie. Súčasne upozornil, že napriek miernemu pokroku v Kosove existujú mnohé závažné problémy a ani jeden z požadovaných ôsmich štandardov sa neplní bez zvyšku. Osobitný koordinátor Európskej únie pre juhovýchodnú Európu Erhard Busek pre Handelsblatt uviedol, že bezpečnosť srbskej menšiny na tomto území ešte nie je zaručená. To isté platí aj o Rómoch -- tolerancia a akceptovanie iných sú zatiaľ nedostatočné. Busek takisto potvrdil, že plány na repatriáciu obyvateľov Kosova, žijúcich v Nemecku, sú vzhľadom na normalizáciu situácie oprávnené.
Kosovo je pod medzinárodnou správou od roku 1999. Na misii pod vlajkou NATO (KFOR) sa zúčastňuje 18-tisíc zahraničných vojakov. Medzinárodné spoločenstvo stanovilo, že ešte skôr, ako by zainteresované strany prikročili k definitívnemu riešeniu kosovskej otázky, musia byť na tomto území splnené minimálne demokratické a právne štandardy. Ich kontrolu má OSN na programe práve v tomto období.
Mnohí politici zastávajú názor, že so stanovením budúceho statusu Kosova by sa nemalo dlho váhať. Podľa Buseka "celý proces treba začať ešte v tomto roku": aj keď predpoklady na možnú nezávislosť Kosova v súčasnosti ešte nejestvujú, on osobne nevylučuje, že o niekoľko rokov bude situácia iná. Európanom odporúča čo najskôr vypracovať časový plán ďalšieho postupu. Na rozdiel od neho berlínsky politológ Franz-Lothar Altmann je skôr skeptikom. Tvrdí, že úplná medzinárodnoprávna nezávislosť Kosova je "iluzórna" -- ale prihovára sa za to, aby kosovské úrady preberali na seba čoraz viac právomocí. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:50