StoryEditor

Liek na AIDS?

18.03.2007, 23:00
Predstavte si život bez kiahní alebo bolestivých oparov. Skvelá myšlienka, ktorá sa môže stať skutočnosťou. Objav českých vedcov - preparát s pracovným názvom MK 612 by mohol odstrániť toto všetko a dokonca pomôcť aj pri liečbe AIDS.

Predstavte si život bez kiahní alebo bolestivých oparov. Skvelá myšlienka, ktorá sa môže stať skutočnosťou. Nový objav českých vedcov - preparát s pracovným názvom MK 612 by mohol odstrániť toto všetko a dokonca pomôcť aj pri liečbe AIDS.
Avšak len v tom prípade, ak sa výskum dotiahne do konca a z chemického preparátu sa začne vyrábať liek. Práve tu by mohol vzniknúť problém.
Prevratný objav
Vedci z tímu profesora Antonína Holého z pražského Ústavu organickej chémie a biochémie vyvinuli antivírusový preparát, ktorý má podľa doterajších testov mimoriadne dobré výsledky a minimálne vedľajšie účinky. "Je to momentálne chemická sústava, o ktorej poznáme základné parametre. Sú však také priaznivé, že ju predurčujú k tomu, aby z nej niekedy vznikol liek," potvrdil pre HN riaditeľ ústavu Zdeněk Havlas. V budúcnosti by mohol tento liek vyliečiť celý rad vírusových ochorení, na ktoré doterajšie lieky nie vždy účinkovali, vrátane cytomegalovírusov. Práve ten zabíja ľudí, ktorí majú AIDS.
Na celom projekte výroby tejto látky sa podieľala aj americká farmaceutická spoločnosť Gilead. Tá by sa tiež mala stať vlastníkom licencie na liek. To však ešte neznamená, že ho bude aj vyrábať. Celý proces je totiž veľmi zdĺhavý. A stále hrozí riziko, že sa nepriaznivé účinky môžu preukázať neskôr a liek by tak musel byť stiahnutý.
Hrozba pre antivirotiká
Problém môže byť aj v tom, že nový liek by z trhu vytlačil doteraz predávané antivirotiká, ktoré sú pre Gilead dobrým zdrojom príjmu. Spoločnosť by tak konkurovala sama sebe. Profesor Tomáš Cihlář z americkej spoločnosti sa bráni. "Pokiaľ viem, tak sme ten preparát celkom nezavrhli. A aj keby - neznamená to, že sa neskôr Gilead k preparátu nevráti," potvrdil pre Mf Dnes.
Podľa Silvie Pastorekovej z Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied je takéto správanie farmaceutických spoločností bežná prax. "Verím, že takýto postoj firmy môže byť negatívny už len preto, že má podobné produkty na trhu a že celý proces je finančne náročný."
Ceny výskumu a vývoja nového lieku sa môžu vyšplhať až na miliardu amerických dolárov. Riaditeľ farmaceutickej spoločnosti Zentiva Alexander Černák si však myslí, že je to úplne bežná suma. "Ak sa objaví nejaký liek, ktorý je účinný, bezpečný, prináša pokrok v medicíne, tak by sa mal vyrábať bez ohľadu na to, koľko to bude stáť".
Dlhoročná cesta
V boji proti chorobe AIDS sa z času na čas objavia preparáty, ktoré by ju dokázali vyliečiť. Nie vždy sa však účinky potvrdia.
O kvalitách českého výskumného tímu sú však presvedčení aj slovenskí odborníci. "Profesor Holý má veľmi vysoké renomé, je to svetovo uznávaný odborník. Určite by si nedovolil tvrdiť niečo, čo nie je pravda," zhodnotila Silvia Pastoreková.
Kým sa z nového českého objavu stane skutočný liek, prejde ešte niekoľko rokov. "Pracujeme na získavaní ďalších informácií o preparáte, aby sme mali v rukách pádnejšie argumenty. Ak sa nám podarí ešte viac zlepšiť stabilitu tejto látky, pravdepodobne sa so spoločnosťou Gilead nakoniec zhodneme na tom, že jej vlastnosti sú natoľko výnimočné, aby sa z nej vyrábal liek," vysvetlil Havlas.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:03