StoryEditor

Víchricu vystriedal sneh

24.01.2007, 23:00
Zatiaľ čo minulý týždeň ničil viaceré európske krajiny orkán Kyrill, v dnešných dňoch ho vymenilo husté sneženie. Vo viacerých štátoch spôsobilo problémy najmä na letiskách a diaľniciach.

Zatiaľ čo minulý týždeň ničil viaceré európske krajiny orkán Kyrill, v dnešných dňoch ho vymenilo husté sneženie. Vo viacerých štátoch spôsobilo problémy najmä na letiskách a diaľniciach.
Výnimkou nebolo ani Česko. Pražské letisko Ruzyně muselo včera ešte v skorých ranných hodinách úplne zastaviť prevádzku.
Zákaz lietania
Ruzynské letisko pre husté sneženie zrušilo všetky lety. Uzatvorené bolo minimálne do 22. hodiny. Chaos v letiskových halách však počasie nespôsobilo. "Na letisku bola pomerne pokojná situácia. Ľudia boli celkom dobre informovaní cez médiá, takže mnohí na letisko ani neprišli," informovala HN hovorkyňa letiska Pavlína Hájková. Len dopoludnia musela Praha zrušiť 155 letov.
Väčší chaos spôsobil sneh na cestách. Najmä na diaľnici D1, ktorá spája Prahu a Brno, sa vytvárali obrovské kolóny áut. Polícia ju musela čiastočne uzavrieť, aby najskôr odstránili kamión, ktorý juh hneď ráno zablokoval, a potom odhrabať veľké množstvo snehu. Počasie si vyžiadalo aj prvú obeť - vodič osobného automobilu neprežil v Ostrave dopravnú nehodu.
Podľa meteorológov by sa už dnes malo počasie umúdriť. "Sneženie by už nemalo byť tak výdatné ako včera. Čakáme len slabé prehánky. V sobotu by malo byť zrážok viac, nie však toľko ako v stredu," povedal pre HN český meteorológ Pavel Borovička.
Chaos v doprave
Výdatné sneženie trápi už od štvrtka aj Francúzsko. Spôsobilo veľké problémy v doprave a v dodávkach energie v centrálnej a východnej časti krajiny. Až v 30 departmentoch úrady vyhlásili núdzový stav. Tisícky vozidiel uviazli na diaľnici A6 medzi mestami Auxerre a Beaune v Burgundsku. Ľuďom, ktorí zostali uviaznutí na ceste rozdávala polícia teplý čaj a potraviny. V blízkych obciach zriadili núdzové ubytovanie v telocvičniach a školách. Padajúce stromy a mráz na mnohých miestach roztrhali elektrické vedenie. Bez prúdu tak zostalo včera viac ako 80-tisíc domácností. Opravy potrvajú niekoľko dní.
Na hraniciach medzi Francúzskom a Nemeckom zablokovalo husté sneženie prevádzku na moste cez rieku Rýn. Letisko v Stuttgarte zrušilo odlety i prílety, v Mníchove sa počas dňa situácia tiež zhoršovala. Diaľnice boli v katastrofálnom stave. Autonehody na cestách si vyžiadali dve obete. Prvou obeťou bol vodič autobusu, ktorý zahynul pri čelnej zrážke s nákladným autom. Druhou bol vodič auta, ktorý narazil do zvodidiel.
Desiatky letov zrušili aj letisko v Ríme a vo švajčiarskom Bazileji.
Zatvorené školy
Sneh vyvolal chaos aj v Španielsku. V niektorých regiónoch deťom zrušili školské vyučovanie, väčšinu škôl úrady zatvorili. V horách uzatvorili 17 priesmykov a asi ďalších 50 bolo zjazdných len so snehovými reťazami. Nasnežilo tiež v obľúbených dovolenkových destináciách - na Malorke, Menorke a Ibize.
V Rakúsku postihlo sneženie najmä juh krajiny, kde na niektorých miestach len včera napadol meter snehu. Na diaľniciach uviazlo asi 300 kamiónov. Polícia zásobovala uviaznutých vodičov horúcim čajom. Bez prúdu zostalo včera ráno viac ako 12-tisíc domácností. Podľa úradov budú opravy elektrického vedenia trvať niekoľko dní, pretože poruchy sú vo veľmi neprístupných oblastiach. Pri odstraňovaní popadaných stromov zahynul jeden človek. S pribúdajúcim snehom vzniká v horách väčšie nebezpečenstvo vzniku lavín.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:52