Reuters
StoryEditor

Spojené štáty ohlásili diplomatický bojkot olympiády v Pekingu. Dôvodom sú ľudské práva

06.12.2021, 19:44
Autor:
ČTKČTK
Vláda prezidenta Joea Bidena vyjadrila podporu americkým športovcom, ktorí na hry pôjdu.

Na zimné olympijské hry v Pekingu sa budúci rok nevypravia žiadni predstavitelia vlády USA. Diplomatický bojkot hier dnes oznámila hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová, ktorá rozhodnutie odôvodnila porušovaním ľudských práv v Číne.

Cieľom opatrenia je naznačiť Pekingu, že nemôže pokračovať vo svojom súčasnom kurze. Vláda prezidenta Joea Bidena vyjadrila podporu americkým športovcom, ktorí na hry pôjdu. Trestať ich zákazom účasti by podľa Bieleho domu nebolo správne.

"Vyslaním diplomatického alebo oficiálneho zastúpenia by USA pristupovali k týmto hrám ako k obvyklej záležitosti tvárou v tvár nehoráznemu porušovaniu ľudských práv Čínou a zverstvám v Sin-ťiangu, a to jednoducho nemôžeme urobiť," povedala Psakiová.

"Športovci v tíme USA majú našu plnú podporu. Budeme za nimi stáť na sto percent a budeme im fandiť z domova," dodala.

O možnosti diplomatického bojkotu sa vo Washingtone hovorilo niekoľko mesiacov a vyzývali k nemu niektorí republikánski aj demokratickí politici. Demokratická šéfka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová napríklad na jar označila neúčasť amerických činiteľov za správnu odpoveď na konanie Číny voči obyvateľom Hongkongu, Tibetu a Sin-ťiangu.

Vzťahy USA a Číny sú dlhodobo napäté. Peking dnes pred oficiálnym oznámením správy o chystanom bojkote označil za "otvorenú politickú provokáciu". "Bez toho, aby boli pozvaní, americkí politici neustále propagujú takzvaný politický bojkot zimnej olympiády v Pekingu," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien.

Spomenul pritom, že Čína v prípade vyhlásenia bojkotu prijme "rozhodné protiopatrenia", bližšie ich však nešpecifikoval. Spojené štáty budú hostiť letnú olympiádu v roku 2028 v Los Angeles, čínska reakcia by sa mohla týkať napríklad účasti na týchto hrách, špekulujú médiá.

Volanie po bojkote na diplomatickej úrovni pritom nezaznieva len z USA, ale aj z Európskej únie či Británie. Nezáväznú rezolúciu v tomto smere v lete schválil Európsky parlament, podobne sa vyjadrili aj britskí poslanci. Na konci novembra potom prišiel denník Sydney Morning Herald s informáciou, že neúčasť vládnych predstaviteľov na hrách zvažuje Austrália.

Americký minister zahraničia Antony Blinken povedal, že USA diskutujú so svojimi spojencami a partnermi o spoločnom postupe ohľadom oficiálnej účasti na hrách práve kvôli porušovaniu ľudských práv v Číne.

Ruský prezident Vladimír Putin je jediným lídrom významnej svetovej mocnosti, ktorý zatiaľ účasť na olympiáde v Pekingu potvrdil.

01 - Modified: 2022-02-20 06:42:13 - Feat.: - Title: Superhrdina Slafkovský: Ak mám šťastie, spadne mi to aj z bufetu. Dnes som sa akoby postavil do radu na hot dog 02 - Modified: 2022-02-19 17:02:55 - Feat.: - Title: Ohlasy zahraničných médií: Nad Tatrou sa blýska. Slovenský tím vygumoval favorita 03 - Modified: 2022-02-20 07:02:36 - Feat.: - Title: Reakcie hráčov po bronze: Siahli sme si na dno síl. Ale dokázali sme, že vieme hrať hokej 04 - Modified: 2022-02-19 12:00:58 - Feat.: - Title: Slovenský bežec na lyžiach končí s kariérou v mladom veku: Už chcem žiť, toto už nie je život 05 - Modified: 2022-02-16 09:50:23 - Feat.: - Title: Hokejisti reagujú na veľké víťazstvo: Ešte ani sami nevieme, čo sa stalo. Je to šanca svetu ukázať, kto sme
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:05