StoryEditor

Haagsky tribunál stratil už aj Miloševiča

12.03.2006, 23:00

Medzinárodný súdny tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) mal čierny týždeň. Po vojnovom zločincovi Milanovi Babićovi mu cez víkend vo väzenskej cele zomrel najdôležitejší obvinený -- Slobodan Miloševič. Bývalý 64-ročný juhoslovanský prezident, ktorý čelil 66 bodom obžaloby, sa tak rozsudku v procese, ktorý trvá už viac než tri roky, nedočká.
Je zrejmé, že jeho smrť vyvolala tie najrôznejšie reakcie. Väčšina svetových politikov už prízvukovala, že napriek ľudskej tragédii sa nemení jeho úloha, ktorú v regióne v 90. rokoch zohral. Zároveň by jeho smrť nemala podľa predstaviteľov EÚ rozdúchať nacionalistické vášne, ale, naopak, pomôcť v smerovaní Srbska do európskej rodiny. Srbskí politici z Miloševičovej Socialistickej strany Srbska však už poznamenali, že sa môže situácia na domácej politickej scéne zradikalizovať.

Reakcie politikov
Miloševičovi sa pripisuje najväčší podiel zodpovednosti za príčiny, ktoré viedli ku krvavému rozpadu Juhoslávie. Hoci v čase podpisu Daytonskej dohody v roku 1995 o ňom vtedajší americký sprostredkovateľ pre bývalú Juhosláviu Richard Holbrooke, známy ako architekt dohody, prekvapivo povedal, že Miloševič nie je nacionalista, teraz dodal, že prelievať slzy nebude: "Na jeho činy doplatilo viac ako 300-tisíc ľudí, vypukli štyri vojny a destabilizovala sa juhovýchodná Európa." Poľutovanie nad tým, že sa nepodarí dosiahnuť spravodlivosť, vyjadril aj terajší generálny tajomník Jaap de Hoop Scheffer.
V podobnom duchu sa vyjadrili aj predstavitelia susedných republík -- Slovinska a Chorvátska. "Smrť Slobodana Miloševiča bude mať pre Srbsko prelomový význam, mohla by pomôcť Srbom čeliť svojej minulosti a pripraviť sa na budúcnosť," vyhlásil napríklad bývalý slovinský prezident Milan Kučan.
"Život to nakoniec vyriešil namiesto všetkých medzinárodných tribunálov," poznamenal šéf slovenskej diplomacie Eduard Kukan.

Obdiv, plač, nenávisť
Tak by sa dali zhrnúť reakcie obyvateľstva. Kým väčšina kosovských Albáncov ľutuje, že sa Miloševič nedožil spravodlivého rozsudku, v Srbsku vládne smútok aj pochybnosti. Staršia generácia ho stále považuje za hrdinu a mučeníka, mladšia za netvora. "Nie je to dobré. Nikto už nebude môcť presvedčiť sympatizantov Miloševiča, že bol netvor," povedala napríklad pre srbskú rozhlasovú stanicu B92 Svetlana Lazičová. Mnohí Srbi tiež obviňujú Haagsky tribunál, že mu dopomohol k smrti pre nevyhovujúce podmienky v cele. Aj denník Glas Javnosti priniesol informáciu pod titulkom Haag zabil Miloševiča. "Lekári v Belehrade varovali, že Miloševič môže v Haagu zomrieť," napísal denník.

Sklamaný tribunál
"Úmrtie Slobodana Miloševiča len niekoľko týždňov pred dokončením procesu znamená, že sa v tomto procese už nepodarí naplniť spravodlivosť. Zločiny, z ktorých je obvinený, vrátane genocídy, však nemôžu zostať nepotrestané," sklamane poznamenala hlavná žalobkyňa Carla Del Ponteová.
Práve na súd sa zviezla vlna kritiky nielen za zdĺhavosť procesu, ale predovšetkým za bezpečnostné opatrenia a starostlivosť o obžalovaných či obvinených. Počas trvania súdu už totiž umrel štvrtý obvinený.
Miloševičova manželka Mirjana v tejto súvislosti obvinila tribunál zo zabitia jej manžela, keďže mu neumožnil liečiť sa v Rusku. V takomto ohľade sa kriticky na adresu tribunálu vyjadril pre CNN aj bývalý sovietsky prezident Michail Gorbačov, podľa ktorého nemožno hovoriť o prirodzenej smrti, keď sa vedelo, že prezident má problémy so srdcom a vysokým krvným tlakom a tribunál už mal mesiac na stole žiadosť o dočasné prepustenie Miloševiča na liečbu do Ruska.
Hoci sa objavili špekulácie, že niekto v Haagu usiloval o jeho život, výsledky ukáže až pitva, na ktorej sa zúčastňujú aj srbskí patológovia.
Veľa otáznikov zostáva aj pokiaľ ide o miesto Miloševičovho posledného odpočinku. Kým Socialistická strana Srbska požiadala o jeho pochovanie v Belehrade v Aleji velikánov, manželka s deťmi Marijou a Markom sa skôr prikláňa k Moskve. Hoci je to logické, keďže tam žije jeho manželka, dôvod je aj iný. Na Mirjanu je vydaný zatykač, takže by ju v prípade jej príchodu do Belehradu srbské úrady pravdepodobne zatkli.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:02