StoryEditor

Severná Kórea šokovala raketami

06.07.2006, 00:00
Kórejská ľudovodemokratická republika šokovala celý svet, keď uskutočnila prvé raketové testy po ôsmich rokoch. Od roku 1999 navyše platí zákaz testovania rakiet s dlhým doletom.

Kórejská ľudovodemokratická republika šokovala celý svet, keď uskutočnila prvé raketové testy po ôsmich rokoch. Od roku 1999 navyše platí zákaz testovania rakiet s dlhým doletom. KĽDR vystrelila včera a v utorok podľa rôznych zdrojov šesť až desať rakiet, z toho minimálne jedna bola raketa dlhého doletu Tchä-pchodong 2. Test interkontinentálnej rakety, ktorá podľa niektorých odhadov môže zasiahnuť aj americkú Aljašku, sa však skončil fiaskom. Po 35 sekundách raketa zlyhala a zrútila sa na zem.

Zlyhanie novej rakety
Raketa Tchä-pchodong 2 má byť pýchou severokórejskej armády. Jej skutočný dolet je neznámy, experti ho odhadujú na štyritisíc až sedemtisíc kilometrov. Nestačí to síce na zasiahnutie západného pobrežia Spojených štátov, ale raketa by mala byť schopná zasiahnuť Aljašku, Havajské ostrovy a americkú vojenskú základňu na ostrove Guam. Podľa Washingtonu však najnovšie testy nie sú pre USA hrozbou, pretože test interkontinentálnej rakety sa nevydaril. "Severokórejčania znovu izolovali sami seba," zhodnotil najnovšie testy Tony Snow, tlačový tajomník Bieleho domu.
Priamou hrozbou sú však rakety KĽDR pre susednú Kórejskú republiku aj neďaleké Japonsko. Rakety krátkeho doletu, ktoré KĽDR vlastní už niekoľko rokov, dopadli približne 500 kilometrov od japonského ostrova Hokkaidó. Japonsko v reakcii na testy požiadalo Bezpečnostnú radu Organizácie Spojených národov, aby sa zaoberala severokórejským raketovým programom. Japonská vláda zároveň začala pripravovať protiopatrenia. Diplomatov KĽDR vyhlásila za nežiaduce osoby, zakázalo lety a plavby do KĽDR a armáda krajiny je v stave pohotovosti. Južná Kórea reagovala hrozbou zastavenia potravinovej pomoci pre svojho chudobného severného suseda.

Pobúrenie vo svete
Severoatlantická aliancia tiež ostro odsúdila severokórejské raketové testy, ktoré označila za bezpečnostnú hrozbu pre východnú Áziu, ako aj širší svet. Aliancia označila najnovšie aktivity komunistickej Kórey za provokáciu a medzinárodné spoločenstvo vyzvala, aby prijalo rázne opatrenia.
"Severokórejské raketové testy a provokujúce aktivity si vyžadujú ráznu reakciu medzinárodného spoločenstva," uvádza sa vo vyhlásení aliancie, ktorá vyzvala KĽDR, aby okamžite ukončila vývoj rakiet a vrátila sa k dodržiavaniu moratória na strely dlhého doletu.
Severnú Kóreu dokonca kritizovala aj Čína, najužší spojenec a zároveň najväčší darca. Ani to však KĽDR neodradilo od pokračovania testov, keď po odpálení najmenej piatich rakiet v utorok testovala ďalšie rakety včera. Severokórejské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že KĽDR uskutočnila testy rakiet, tvrdí japonská verejnoprávna televízia NHK. Predstaviteľ Pchjongjangu, ktorý testy rakiet potvrdil, si prial zostať v anonymite. Povedal však, že jeho krajina má na testovanie rakiet právo a že je to "vecou národnej suverenity".

01 - Modified: 2003-03-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Polmiliardová strata Tatrovky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:48