StoryEditor

Chirac ubezpečuje EÚ o francúzskej oddanosti

Francúzsko zostáva oddané 25-člennému bloku napriek tomu, že jeho obyvatelia odmietli európsku ústavu. Odkázal to vo svojom liste francúzsky prezident Jacques Chirac svojim európskym kolegom.

Francúzsko zostáva oddané 25-člennému bloku napriek tomu, že jeho obyvatelia odmietli európsku ústavu. Odkázal to vo svojom liste francúzsky prezident Jacques Chirac svojim európskym kolegom. Chirac tak reagoval na výzvy Veľkej Británie a niektorých nových členských krajín, aby deklaroval, či je projekt európskej ústavy po odmietnutí Francúzmi ešte živý alebo nie. Inými slovami, či je ochotný zopakovať referendum o euroústave. V liste z 31. mája francúzsky prezident uvádza, že členské krajiny by mali pokračovať v ratifikačnom procese a politici budú mať možnosť analyzovať dosahy francúzskeho "nie" na summite v polovici júna.
Chirac si je vedomý, že odmietnutie ústavy bude mať následky pre Francúzsko aj úniu. "To však nespochybňuje historickú účasť a hlbokú oddanosť Francúzska budovaniu Európy. Paríž bude naďalej zaujímať svoje miesto v EÚ a rešpektovať svoje záväzky, čo osobne zaručím," napísal v liste Chirac. "Kým deväť krajín ju už schválilo, všetky ostatné členské krajiny by mali teraz vysloviť svoj názor," píše sa v liste.

Česi uberú plyn
Česká republika vyhovie naliehaniu Bruselu a bude pokračovať v príprave ratifikácie euroústavy, zhodla sa včera koalícia ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. Ľudovci však požadovali, aby sa pred plánovaným českým referendom pozastavila informačná kampaň, kým nebude jasné, ako si s problémom poradí celá únia. Premiér Jiří Paroubek to odmietol a podkopávanie doterajšej vládnej línie ľudovcami označil za "vrazenie dýky do chrbta". Začiatok kampane sa však predsa len odloží - Česko si počká na závery nadchádzajúceho summitu Európskej únie. "Keďže nie je úplne jasné, ako to všetko pobeží, tak sa teraz vynakladanie peňazí spomalí," citoval denník Právo podpredsedu US-DEU Františka Pelca. Premiér Paroubek mieni 16. júna v Bruseli navrhnúť, aby sa všetkým krajinám predĺžil o rok termín na schválenie euroústavy. Ten má vypršať v júni 2006.
Premiér Paroubek pri nedávnom nástupe do funkcie označil za jeden z hlavných cieľov svojej vlády referendum o euroústave. To by sa malo uskutočniť na jeseň. Proti pokračovaniu ratifikačného procesu sa ihneď po francúzskom referende postavil prezident Václav Klaus i opoziční občianski demokrati.

Celoeurópske referendum opäť aktuálne?
V súčasnej situácii oživil rakúsky kancelár Wolfgang Schüssel myšlienku celoeurópskeho referenda. Ako vyplýva z článkov v rakúskej tlači, Schüssel verí, že európski lídri by sa mohli dohodnúť na celoeurópskom referende na nadchádzajúcom summite. Predpokladom na celoeurópske referendum by bolo zvolanie medzivládnej konferencie, na ktorej by sa štáty dohodli na právnom rámci takejto procedúry.
Celoeurópske referendum by sa potom konalo v jeden deň vo všetkých krajinách Európskej únie. Ústava by sa považovala za schválenú, ak by jej vyjadrila podporu polovica členských krajín plus jedna a vyše 50 percent Európanov. Schüssel s touto myšlienkou prišiel ešte minulý rok pred začatím celého ratifikačného procesu. Vtedy však jeho výzva nenašla u lídrov dostatočnú podporu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:44