StoryEditor

Slováci príkladom pre Orbána

17.02.2005, 23:00

Vodca maďarskej opozície Viktor Orbán vo svojom viac než hodinovom prejave v preplnenej budapeštianskej športovej hale niekoľkokrát uviedol Slovensko ako príklad pre Maďarsko. "Mali by sme sa naučiť to, čo už Slováci vedia: predovšetkým sme Maďari, až potom socialisti, FIDESZ-áci, alebo kresťanskí demokrati," uviedol.
Pripomenul, že niekoľko veľkých automobiliek sa rozhodlo postaviť svoj závod práve na Slovensku. "To nám neprekáža, že automobilky vyrastajú na Slovensku, ale prekáža nám, že o tieto investície sa neúspešne uchádzalo aj Maďarsko," konštatoval.
Orbán v prejave kritizoval predovšetkým hospodársku politiku súčasnej socialisticko-liberálnej vlády. "Sme na zlej koľaji a je najvyšší čas zmeniť koľaj. Od nástupu súčasnej vládnej koalície sme sa zadlžili o ďalších 3 500 miliárd forintov. Už sa nám smeje celá Európa," uviedol. Orbán si položil rečnícku otázku: ako chce Maďarsko s touto hospodárskou politikou uspieť v Európskej únii?
Budapeštianske vystúpenie bolo vrcholom jeho celoštátneho turné, v rámci ktorého sa stretol s občanmi niekoľkých miest a obcí. Jeho včerajší prejav bol aj určitou odpoveďou na pondelňajšie vystúpenie premiéra Ferenca Gyurcsánya v parlamente. Premiér vyzdvihol výsledky svojej vlády a predostrel svoje predstavy pre najbližšie obdobie. Gyurcsány bol vo svojom prejave veľmi opatrný a dával si pozor na svoje slová, pretože v uplynulých dňoch sa niekoľkokrát nepríjemne preriekol a musel sa ospravedlňovať.
Orbánove auto s označením "veľkého Maďarska"
Značnú polemiku vyvolala v Maďarsku správa, že auto expremiéra Orbána zdobí nálepka veľkého Uhorska. Orbánove vozidlo značky Volkswagen Golf bolo vidno na záberoch maďarskej komerčnej televíznej stanice TV2, ktorá sledovala jeho nedávnu cestu vlakom na míting do Miskolca. Expremiér vystúpil zo svojho súkromného auta na budapeštianskej železničnej stanici, z kufra vozidla si vybral tašku, pričom na zadných dverách strieborného golfu bolo jasne vidieť nálepku s písmenom H na podklade trikolóry v tvare obrysov mapy veľkého Uhorska, ktorú bežne dostať v maďarských trafikách. Všimol si to maďarský internetový portál Origo, ktorý zverejnil aj fotografiu. Portál pripomína, že určite ide o Orbánovo auto, lebo figuruje aj v jeho majetkovom priznaní, podľa ktorého ho kúpil v roku 2001.
V diskusnej relácii jednej z komerčných televízií politológovia v súvislosti s nálepkou uviedli, že Orbánove vyjadrenia o spojení maďarského národa ponad hranice sa tým dostávajú do iného svetla. Dodali, že je to od neho nezodpovedné. Nálepka vyvolala živú diskusiu aj na internete. Mnohí odsúdili Orbána ako revizionistu, iní považovali za normálne, že expremiér si týmto spôsobom pripomenul trianonskú nespravodlivosť voči Maďarom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:00