StoryEditor

Marija Lipmanová: Teraz sa nespoja

06.07.2005, 00:00

Má šancu staronová Republikánska strana Ruska zjednotiť opozíciu a byť vo voľbách vyváženou alternatívou prokremeľskej strany Jednotné Rusko?
- Ani v súčasnosti, a myslím si, že ani do volieb, sa opozícii nepodarí zjednotiť. Ich víkendové stretnutie sa skončilo neúspešne. Lídri strán neboli schopní podpísať žiaden dokument.

Do parlamentných volieb sú však ešte dva roky...
- Áno, ale vychádzajúc zo súčasnej situácie sa to nepodarí. Má to niekoľko príčin. Žiadna zo strán nie je dnes schopná pritiahnuť k sebe dostatočnú pozornosť voličov, aby prekročila novú sedempercentnú hranicu vstupu do parlamentu. Preto by na čele spoločnej strany musel byť nový vodca, ktorý by mal na to patričný talent.

Kto by ním mohol byť?
- To je ten problém. Mohol by ním byť ľubovoľný predstaviteľ zo súčasných strán - či Grigorij Javlinskij, Boris Nemcov, Irina Chakamada. Všetci z nich sú dostatočne známi, ale tu treba novú tvár, pretože oni nanovo voličov nepritiahnu. Problém je v tom, že kremeľská moc kontroluje nielen celú politickú situáciu v krajine, ale u väčšiny občanov prevláda názor, že všetko sa aj tak rieši v Kremli a je jedno, kto je pri moci. Šance na zmenu sú preto dnes minimálne. Treba mať na zreteli aj to, že Kremeľ zrejme do volieb príde s iniciatívou na vytvorenie novej strany a osloví aj predstaviteľa z dnešnej opozície.

Pôjde aj o ťah nájsť Putinovho nástupcu?
- Kremeľ by rád uchoval status quo. Putin síce odmietol uchádzať sa tretíkrát o post prezidenta, keďže však zatiaľ neexistuje nástupca, javia sa tu scenáre vývoja. Jedným z nich je delegácia väčšej moci z prezidenta na parlament, čím by po voľbách získala prokremeľská väčšina v parlamente väčší podiel na moci. Druhým je vytvorenie postu jedného prezidenta pre zväzok Ruska a Bieloruska, čo by menilo situáciu. Kremeľ sa však týmito scenármi zatiaľ nahlas nechce zaoberať, pretože otázka legitímnosti je dnes v centre pozornosti tak doma, ako aj medzi zahraničnými pozorovateľmi. Z opozície však v súčasnosti vážneho protikandidáta nevidím.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 20:25