StoryEditor

Chceme motivovať podnikateľov

03.11.2005, 23:00
"Pomôcť by mali nielen investície slovenských firiem v Chorvátsku, ale aj ďalších chorvátskych firiem tu na Slovensku. Najdôležitejšie je, aby sme motivovali najmä našich podnikateľov", povedal Chorvátsky prezident Stipe Mesič na včerajšom stretnutí so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom.

Chorvátsky prezident Stipe Mesič so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom včera vyzdvihli rozvoj vzájomných vzťahov oboch krajín vo všetkých oblastiach. Hovorili o politickej situácii v juhovýchodnej Európy a o eurointegračnom procese Chorvátska. Podpora, ktorú Slovensko poskytuje Chorvátsku na ceste do únie, je podľa Mesiča neoceniteľná. Mesič sa stretol s predstaviteľmi chorvátskej menšiny na Slovensku, ktorej poďakoval za to, že "si zachovala svoje korene, ale zároveň je mostom, ktorý spája obe krajiny a tvorí tak bohatstvo zjednotenej Európy." Chorvátsky prezident poskytol počas návštevy Slovenska rozhovor HN.

Naše obchodné vzťahy je potrebné nanovo upraviť zmluvami vzhľadom na legislatívu EÚ. Ako by ste ohodnotili vzájomný vývoj vzťahov? Aj keď sa v rámci ekonomiky stále kladie dôraz na turistiku, určite sú možnosti, kde ekonomické vzťahy prehĺbiť?
- Určite. Každý rok sa zlepšuje vzájomná hospodárska spolupráca. Vidieť to na základe čísiel, ktoré majú vzostupný trend. Očakávame preto, že tento trend bude ďalej pokračovať. Pomôcť by mali nielen investície slovenských firiem v Chorvátsku, ale aj ďalších chorvátskych firiem tu na Slovensku. Dobré je, že tu existuje politická vôľa a hlavne potenciál, pričom aj takéto návštevy, ako je moja, či ďalšie na ministerskej úrovni, pomáhajú podporovať tieto plány a aktivity. Najdôležitejšie je, aby sme motivovali najmä našich podnikateľov, aby sa oboznamovali so šancami a zvyšovali vzájomnú výmenu.

Znamená to, že pripravovaná návšteva ministra hospodárstva koncom mesiaca bude sprevádzaná aj podnikateľmi?
- Áno, budú tam podnikatelia. Zároveň budeme radi, ak ich návšteva dá impulz pre obchodné komory oboch krajín, aby pripravili návštevy, na ktorých by sa už dali dohodnúť konkrétne veci. Pripravovaná návšteva by teda mala tento proces odštartovať.

S prezidentom Gašparovičom ste sa dotkli otázky Kosova. Povedali ste, že má legálne zvolený parlament, vládu. Podľa vás je teda Kosovo inštitucionálne pripravené na samostatnosť?
- Je pripravené na rokovania, ale treba vyriešiť status Kosova, a to sa dá len rokovaniami. Pomoc musí poskytnúť aj Európska únia a medzinárodné spoločenstvo.

Dobre, spýtam sa takto. Podľa Chorvátska by bolo lepším riešením samostatnosť Kosova?
- Pre nás bude najlepšie riešenie to, ku ktorému sa dospeje pomocou rokovaní, bez použitia akejkoľvek sily.

Chorvátsko vždy tvrdilo, že spolupracuje s Medzinárodným trestným tribunálom v Haagu (ICTY), napriek tomu nemá informácie, kde sa obvinený generál Ante Gotovina nachádza. Hlavná žalobkyňa ICTY Carla del Ponteová dlhý čas trvala na tom, že Chorvátsko plne nespolupracuje. Deň pred rozhodnutím o začatí negociačného procesu EÚ s Chorvátskom náhle názor zmenila, čo prekvapilo aj tribunál. Čo bolo podľa vás dôvodom zmeny jej stanoviska?
- Pani del Ponteovej sme poskytli dostatok dôkazov, že sme urobili všetko, čo sa dalo, ale Haagom odsúdený generál Gotovina sa v Chorvátsku nenachádza. Chápeme pani del Ponteovú, že je na strane obetí. Je prirodzené, že vedie stíhanie zločincov. Ale Chorvátsko naozaj nemôže vydať generála Gotovinu, pokiaľ sa nenachádza v Chorvátsku. Chceme spolupracovať so všetkými, ktorí nám môžu pomôcť, aby sa Gotovina našiel a bol vydaný haagskemu tribunálu.

Nepovažujete teda náhlu zmenu jej stanoviska za politický ťah?
- Stanovisko zmenila, lebo naše dôkazy boli dostačujúce.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 15:07