StoryEditor

Iracká Al-Kajdá je v kríze

16.06.2006, 00:00

Iracké a americké vojská zaznamenali pri svojej ofenzíve proti povstalcom prvé úspechy. Iracké vojsko oslobodilo osem rukojemníkov, ktorých únoscovia držali v zajatí štyri dni. Okrem toho zaistili množstvo zbraní, okrem iných aj tri raketové strely. Američania tiež oznámili, že pri zabití bývalého vodcu Al-Kajdy v Iraku Abú Musába al-Zarkáwího získali z jeho skrýše dokumenty, ktoré obsahujú štruktúru a plány teroristickej organizácie.

Problémy Al-Kajdy
Iracký vládny poradca pre národnú bezpečnosť Muwafág al-Rubaie je presvedčený, že zabitie Zarkáwího a nájdenie dokumentov Al-Kajdy znamená "začiatok konca tejto teroristickej skupiny v Iraku". Dokumenty a počítačové záznamy nájdené v Zarkáwího úkryte predstavujú množstvo dôležitých informácií o Al-Kajde a jej lídroch. Rubaie predpokladá, že značný počet koaličných jednotiek opustí Irak do konca tohto roku a zvyšok do polovice roku 2008.
Z dokumentov Al-Kajdy, ktoré včera zverejnil iracký premiér Núrí al-Malíkí, vyplýva, že Zarkáwí sa usiloval o narušenie vzťahov medzi USA a ich šíitskými spojencami v Iraku a chcel Washington vtiahnuť do vojny s Iránom. Chcel tak pomôcť sunnitskému povstaniu v Iraku, ktoré sa podľa dokumentov údajne ocitlo v kríze. "Napriek súčasnej zlej situácii je podľa nás najlepšou cestou z krízy vtiahnuť americké sily do vojny proti inému štátu alebo nepriateľskej skupine," uvádza sa podľa premiérovho úradu v dokumentoch. Autenticitu informácií nie je možné potvrdiť. V dokumentoch sa údajne pripúšťa, že povstanie stráca na intenzite kvôli operáciám proti militantom a neúspešnému náboru nových členov.

Vodca Al-Kajdy je Masrí
Americká armáda medzitým zverejnila detailné informácie o novom vodcovi Al-Kajdy v Iraku. Podľa informácií amerického vojska je skutočným vodcom irackej Al-Kajdy Egypťan Abú al-Masrí. Al-Kajdá oznámila, že nový vodca je Abú Hamza al-Muhadžír, podľa hovorcu americkej armády generálmajora Williama Caldwella je však Masrí a Muhadžír tá istá osoba. Masrí do Iraku odišiel v roku 2002 a po skončení americkej invázie o rok neskôr založil v Bagdade jednu z prvých buniek Al-Kájdy. Teroristický tréning získal v Afganistane a do Zarkáwího smrti pôsobil ako jeho pravá ruka.
Situácia vo zvyšku Iraku zostáva napriek operácii v Bagdade nepokojná. Neznámi ozbrojenci zastrelili v meste Bakúba desať šíitov po tom, ako ich násilím vyviedli z autobusu. V Tikríte vtrhli ozbrojenci počas ranných modlitieb do sunnitskej mešity a zabili štyroch ľudí a 15 ďalších zranili.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:20