StoryEditor

Judith Anne Macgregorá: "Slovensko môže Británii pomôcť pri napĺňaní európskych cieľov"

01.07.2005, 00:00

Britský premiér Tony Blair vyzval na zmeny v Európskej únii. Je teraz ten správny čas na zmeny, keď sa únia po neúspešných referendách o euroústave ocitla v politickej kríze a vzťahy medzi členmi po summite o rozpočte nie sú práve najvrúcnejšie?
- Premiér Tony Blair povedal, že je to dobrá príležitosť a to práve kvôli výsledkom referend o európskej ústave vo Francúzsku a v Holandsku. Vo svojom prejave v Európskom parlamente zdôraznil, že je dôležité sa zaoberať tým, či politika, ktorú lídri presadzujú je totožná s tým, čo chcú Európania. Stanovil európsky cieľ, ktorým je dôkladná a hlboká diskusia.
Ak sa pozrieme, čo premiér Blair navrhuje, nie sú to absolútne novinky. Mnohé z vecí sú obsiahnuté v Lisabonskej stratégii prijatej pred niekoľkými rokmi. Náš ministerský predseda skôr vyzýva na implementáciu toho, čo sa už dohodlo v oblasti ekonomických reforiem. Napríklad, viac peňazí na moderné technológie, vedu či výskum, aby bola európska ekonomika konkurencieschopná. Zároveň vyzval na komplexnú revíziu výdavkov z európskeho rozpočtu. Ide o prvý rozpočet, pri rozhodovaní ktorého sú už aj nové členské krajiny. Práve preto je teraz ten najvhodnejší moment, aby sa peniaze z rozpočtu prerozdelili inak.
Naša pozícia je jasná - chceme dohodu o rozpočte, ktorý bude efektívne kontrolovaný a zmodernizovaný. Chceme, aby priniesol väčší úžitok pre obyvateľov a chudobnejšie regióny Európskej únie.

Na bruselské pomery však zmeny, na ktoré vyzýva Blair, možno považovať za rozsiahle...
- Premiér Blair vyzval na proces zmien. Nežiada zreformovanie poľnohospodárskych dotácií z jedného dňa na druhý. Chce, aby únia otvorene diskutovala a zaujala solidárnejší prístup. Jeho druhým posolstvom je - začnime tento proces. Nemôžeme urobiť veľké zmeny okamžite, ale môžeme proces zmien naštartovať. Môžeme dať impulz.
Otázka nestojí, či by sme mali alebo nemali. Výsledky referend vo Francúzsku a v Holandsku hovoria jasne. Ďalšie výzvy sú pred nami. Preto musíme dať obyvateľom také líderstvo, aké chcú.

Už v roku 2002 sa diskutovalo o dotáciách pre poľnohospodárov, z ktorých najviac profituje Francúzsko. Prečo Británia už vtedy nežiadala výraznejšie zmeny?
- Británia by už vtedy privítala zmeny, ale v snahe dosiahnuť kompromis napokon súhlasila. S meniacou sa úniou sa táto otázka stáva aktuálnejšou. Situácia v únii je dynamická a vyvíja sa. Britský rabat bol kompenzáciou za spoločnú poľnohospodársku politiku. A preto nie je logické ani realistické diskutovať len o rabate. Ale aj o tom, prečo Británia získala takúto úľavu.

Za najväčšieho vinníka neúspechu rokovaní o európskom rozpočte bol považovaný premiér Blair. Dva týždne po rokovaniach sa situácia pomaly mení. K výzvam Británie na modernizáciu sa pridávajú ďalšie krajiny vrátane Slovenska. Ako môže Slovensko Británii pomôcť v jej úsilí?
- Vítame a ceníme si, že Slovensko je oddané ideám podobným tým našim. Váš premiér to jasne povedal ešte pred prejavom premiéra Blaira v Európskom parlamente. Jeho postoje sú podobné postojom britskej vlády.
Slovensko prechádza reformným procesom, snaží sa o pokrok v Lisabonskej agende. Preto by mohlo byť príkladom toho, ako treba postupovať. Pretože zmeny a reformy musia urobiť členské štáty. Myslím si, že Slovensko sa stalo praktickým a skutočným príkladom toho, po čom sa v Európe volá. Aj návšteva podpredsedu britskej vlády Johna Prescotta na Slovensku (v stredu) tesne pred prevzatím predsedníctva v Európskej únii Londýnom je výrazom toho, ako si vážime kontakty so slovenskou vládou a jej názory. Pomôcť nám môže aktívna podpora v našom úsilí. Slovenská vláda a premiér prejavili záujem nás podporiť.

Luxemburský premiér Jean-Claude Juncker po summite hovoril o akýchsi dvoch táboroch v rámci únie, ktoré ju rozdeľujú - na politický tábor a tábor voľného obchodu. Môže byť tradične euroskeptická Británia skutočne náruživo proeurópska?
- Premiér Blair sa snaží presvedčiť, že nie je len akýmsi stereotypným Európanom. Niektorí spochybňujú, že je Európanom. Kto má však právo privlastniť si európanstvo? Je 25 členských krajín, ktoré sú oddané práci v rámci Európskej únie. Dosiahli sme veľa úspechov, na ktoré sme hrdí, napríklad vysoký štandard sociálnej starostlivosti. A nikto ani v Británii nechce ignorovať dôležitosť sociálnej dimenzie. Záleží nám však na ďalšom zlepšení v oblasti sociálnej oblasti a tiež konkurencieschopnosti reformujúcej sa ekonomiky.

Britské priority pre Európu sú v niečom podobné prioritám pre G8. Nie je kontraproduktívne spájať agendu pre úniu s agendou pre G8?
- V niektorých oblastiach sa naozaj agenda prelína. To je však dôkazom veľkého významu, nie oslabenia. Dôvodom je potreba zdôraznenia globálnej zodpovednosti Európskej únie. Napríklad Afrika sa stáva čoraz chudobnejšou, čo má vplyv aj na nás. Je nevyhnutné si uvedomiť interakciu globálnej a európskej politiky. G8 má obrovský vplyv na to, akú politiku robí Amerika, Rusko či Japonsko ako aj na naše - európske - stratégie, napríklad v oblasti klimatických zmien alebo Afriky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. jún 2024 14:36