StoryEditor

Dav žiadal pomstu

23.11.2006, 23:00

Pohreb zavraždeného libanonské premiéra priemyslu Pierra Džamáíla sa zmenil na ostré protesty odporcov Sýrie. Damask je totiž hlavným podozrivým, že nechal protisýrskeho ministra zabiť. Na bejrútske Námestie mučeníkov sa zo zosnulým ministrom prišlo včera rozlúčiť až 800-tisíc Libanončanov. Po smútočnom obrade v maronitskej katedrále svätého Juraja k rozvášnenému davu prehovorili politici. Obviňovali z atentátu Sýriu, no zároveň vyzývali, aby Libanon zostal jednotný. Vražda ministra totiž krajinu rozdelila na odporcov a stúpencov Sýrie. Prezident Emil Lahúd, ktorý patrí do prosýrskeho tábora, na pohreb neprišiel.
Pierra Džamáíla zastrelil nemaskovaný ozbrojenec v utorok za bieleho dňa na bejrútskom predmestí. Libanonská vláda, v ktorej prevládajú odporcovia Sýrie, okamžite požiadala o medzinárodnú pomoc pri vyšetrovaní vraždy, čo aj Bezpečnostná rada v stredu schválila. Svet tak dal jasne najavo, že stojí za protisýrskou vládou a chce odhaliť, kto stojí za atentátom. Sýria vraždu ostro odsúdila a odmieta obvinenia, že má s vraždou niečo spoločné.
Bejrút na nohách
Nahnevaní Libanončania, ktorí sa prišli rozlúčiť so zavraždeným ministrom, šliapali po fotografiách sýrskeho prezidenta Bašára Asáda a libanonskej hlavy štátu Emila Lahúda. Z davu sa dokonca ozývali výzvy, aby smrť ministra neostala bez pomsty. Na to však zareagoval otec zavraždeného a bývalý libanonský prezident Amín Džamáíl, ktorý vyzval ľudí, aby schladili svoje vášne. "Mali by sme sa spojiť v porozumení a v láske," povedal počas prejavu na námestí. Taktiež syn bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího, ktorého zavraždili minulý rok vo februári, vyzval Libanončanov na jednotu. "Posvätená krvou Rafíka Harírího a Pierra Džamáíla je libanonská jednota, ktorá je silnejšia ako zbrane a teror vrahov," uviedol Saad Harírí.
Vláda má problém
Najväčším spojencom Sýrie v Libanone je šíitské hnutie Hizballáh, ktoré je taktiež vo vláde. Popularitu si získalo úspešným bojom proti Izraelu, na ktorý útočí raketami odpálenými z pohraničného územia. Jeho ministri však nedávno vystúpili s kabinetu protisýrskeho premiéra Fuáda Siniuru. Hizballáh sa snaží o pád vlády, no pre pohreb ministra odložil plánované protivládne demonštrácie.
Kabinet mal pôvode 24 členov. Po vražde Džamáíla a po odchode Hizballáhu má už len 17 ministrov. Ak by vláda prišla ešte o jedného člena, stratila by potrebnú dvojtretinovú väčšinu na zásadné rozhodnutia, čo je aspoň 16 hlasov. Ak by sa tak stalo, podľa analytikov by kabinet padol, čo vyhovuje Hizballáhu, ktorý sa chce chopiť moci v krajine.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 09:45