StoryEditor

Benedikt XVI. pozval Turecko do EÚ

28.11.2006, 23:00
Pápež Benedikt XVI. včera priletel na horúcu moslimskú pôdu a začal ostro sledovanú štvordňovú návštevu Turecka. Aj keď ho na letisku v Ankare nečakali mávajúce davy, hlavu katolíckej cirkvi privítal turecký premiér Tayyip Erdogan.

Pápež Benedikt XVI. včera priletel na horúcu moslimskú pôdu a začal tak ostro sledovanú štvordňovú návštevu Turecka. Aj keď ho na letisku v Ankare nečakali mávajúce davy, hlavu katolíckej cirkvi osobne privítal turecký premiér Tayyip Erdogan. Podľa pozorovateľov ide o výnimočné gesto, pretože pôvodne sa pápež s Erdoganom vôbec nemali stretnúť.
Turecký premiér po krátkom súkromnom rozhovore s pápežom novinárom povedal, že Benedikt XVI. podporuje vstup Turecka do Európskej únie. "Nie sme politicky zameraní, ale prajeme si, aby Turecko vstúpilo do únie," citoval Erdogan pápežove stanovisko k postoju Vatikánu v tejto otázke. Benedikt XVI., ešte ako kardinál Joseph Ratzinger, bol proti takémuto kroku, a Ankare vtedy poradil, aby sa radšej zamerala na islamský svet. Neskôr Vatikán vyhlásil, že nemá nič proti vstupu, ak Ankara splní požadované kritériá.
Veľké očakávania
Turecký premiér považuje návštevu Benedikta XVI. za významnú, ktorá by mohla "prispieť k mieru na svete". Pápež ešte pred odletom do Ankary vyhlásil, že si od cesty veľa sľubuje, pretože by mohla pomôcť k dialógu a prekonať rozpory medzi kresťanstvom a islamom. "Naozaj som chcel navštíviť Turecko, pretože táto krajina je skutočným mostom medzi náboženstvami. Chcel som sem prísť od okamihu, keď som zasadol na Petrov stolec, pretože mám túto kultúru rád," povedal pápež v rozhovore s Erdoganom. Zároveň dodal, že by chcel zdôrazniť solidaritu medzi kultúrami, pretože je to podľa neho "naša povinnosť".
Tayyip Erdogan, ktorý po schôdzke s pápežom odletel na summit NATO do Lotyšska, vyzval Turkov, aby boli počas návštevy zdvorilí a ukázali hlave katolíckej cirkvi tradičnú pohostinnosť. Zároveň varoval pred provokáciami "okrajových" kruhov spoločnosti.
Krajina v pohotovosti
Od príletu pápeža do Turecka je v pohotovosti vyše 12-tisíc policajtov. V rámci mimoriadne prísnych bezpečnostných opatrení sa pápež presunul z ankarského letiska do mesta v opancierovanej limuzíne. Na strechách budov rozmiestnili ostreľovačov a policajné psy prehľadávali okolie mostov. Len samotného pápeža ochraňuje asi tritisíc policajtov, úrady taktiež posilnili hliadky v okolí vatikánskej ambasády, ako aj na miestach v Istanbule, ktoré počas svojej cesty navštívi. Turecká vláda tak chce zabrániť ďalšej vlne protestov proti pápežovi, ktorý si pohneval moslimov septembrovými výrokmi o islame a násilí. Aj keď sa za ne viac ráz ospravedlnil a vysvetlil, že jeho slová zle pochopili, islamským radikálom to nestačilo. V Turecku v nedeľu protestovalo proti návšteve pápeža 25-tisíc ľudí. Menšie protesty sa konali aj včera. Polícia však vážnejšie incidenty riešiť nemusela.

Islam a kresťanstvo
638 -- moslimovia dobyli Jeruzalem
732 -- postup moslimov do vnútra Európy zastavili v bitke pri Tours
1099 -- križiacke vojská dobyli Jeruzalem
1187 -- moslimovia majú Jeruzalem opäť pod kontrolou
1453 -- pád Carihradu
1683 -- odrazili posledný pokus Turkov o dobytie Viedne
19. -- 20. storočie -- európska kolonizácia moslimských krajín
1965 -- druhý vatikánsky koncil prijal deklaráciu ústretovú voči moslimom, začalo sa úsilie o dialóg s islamom
70. roky 20. storočia -- vzostup islamského fundamentalizmu
2001 -- Ján Pavol II. ako prvý pápež v histórii vstúpil v Damasku do mešity

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 06:49