StoryEditor

Spor pre vojenskú flotilu

13.11.2006, 23:00
Ukrajinci sa naďalej sporia s Rusmi pre ruskú Čiernomorskú flotilu, ktorá sídli na polostrove Krym. Hoci na základe medzivládnej dohody z roku 1997 má právo zotrvať na ukrajinskom území s hlavnou základňou v prístave Sevastopoľ až do roku 2017, na linke Kyjev -- Moskva už dlho pokračuje vášnivá diplomatická i politická polemika.

Ukrajinci sa naďalej sporia s Rusmi pre ruskú Čiernomorskú flotilu, ktorá sídli na polostrove Krym. Hoci na základe medzivládnej dohody z roku 1997 má právo zotrvať na ukrajinskom území s hlavnou základňou v prístave Sevastopoľ až do roku 2017, na linke Kyjev - Moskva už dlho pokračuje vášnivá diplomatická i politická polemika. Tá sa vedie nielen o podmienkach cvičenia ruského vojenského námorníctva na polostrove, ktoré je často v rozpore s dohodou, ale najmä o tom, či Čiernomorská flotila po uplynutí určeného termínu odpláva do vlastných prístavov alebo sa platnosť dohody predĺži.
"Bude to závisieť od toho, nakoľko to bude nevyhnutné i výhodné pre Ukrajinu i Rusko. Táto otázka sa bude posudzovať pod uhlom pohľadu politických a ekonomických vzťahov s Ruskom," vyhlásil ukrajinský premiér Viktor Janukovyč. Politik, ktorý sa po návrate na čelo vlády aktívne snaží o obnovenie blízkych vzťahov oboch štátov z čias ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu, svojimi odpoveďami o ruskej flotile viackrát vlastne pripustil, že by mohla zostať na Kryme aj po roku 2017. "Existujú objekty, kde je Ukrajina zainteresovaná, aby ich využívali naši partneri," uviedol Janukovyč. "Bezpodmienečne. V tom, čo je výhodné pre Ukrajinu, budeme vždy stáť na pozíciách národných záujmov," odvetil predtým na otázku, či pripúšťa predĺženie pobytu Čiernomorskej flotily.
Výroky Janukovyča, ktorého politiku podporuje Kremeľ, vyvolali na Ukrajine kritiku zo strany prezidenta Viktora Juščenka. Ten presadzuje členstvo krajiny v NATO i EÚ.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:53