StoryEditor

Nový zákon o predaji alkoholu v Británii

23.11.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Približne tretina všetkých pubov, klubov a obchodov v Anglicku a vo Walese, ktoré majú oprávnenie predávať alkohol, od včerajšej polnoci presunula zatváracie hodiny na neskôr na základe nového kontroverzného zákona. Dnes v Anglicku a vo Walese vstúpila do platnosti licenčná legislatíva umožňujúca predaj alkoholu 24 hodín denne a rušiaca záverečnú o 23.00 hod., ktorú tu dodržiavala väčšina podnikov od prvej svetovej vojny.
Stúpenci nového systému tvrdia, že sa tým zmení zvyk mnohých Britov vypiť čo najviac alkoholu krátko pred zatvorením podnikov a obmedzí sa súvisiace násilie. Podľa vlády práve existujúce prísne predpisy sčasti spôsobujú, že po skorej záverečnej sa opilci vyhrnú do ulíc, kde dochádza k bitkám a vandalizmu.
"Súčasný systém nefungoval," uviedol včera minister pre licencie James Purnell pre BBC s tým, že podľa nových predpisov sa bude "s dospelými konečne zaobchádzať ako s dospelými", zatiaľ čo polícia dostane väčšie právomoci a bude riešiť neprístojné správanie opilcov pokutami. Pokuty dostanú alebo zatvorené budú tiež podniky, ktoré predajú alkohol osobám mladším ako 18 rokov alebo už opitým ľuďom.
Sudcovia, polícia a opoziční politici však varovali, že nová legislatíva môže zhoršiť už vážny problém krajiny s alkoholizmom. Podľa opozičných konzervatívcov vláda jeho riešenie zle časovo rozvrhla a pred predĺžením otváracích hodín mala najskôr obmedziť nadmerné pitie.
"Musíme zakročiť proti zvyku, že vydarená noc znamená ísť von, spiť sa do nemoty a nepamätať sa, čo ste robili," uviedla tieňová ministerka kultúry Theresa Mayová. "Neurobíte to tým, keď ľuďom poviete, že keď idú von piť, majú na to ešte viac času."
Zmeny nebudú také dramatické ako sa možno očakávalo, väčšina podnikov si totiž zvolila len kratšie predĺženie otváracích hodín. Podľa prieskumu BBC dostalo licenciu na dlhší čas na predaj alkoholu vyše 56 000 prevádzok, 24 hodín denne ho však bude predávať len okolo 360 pubov a klubov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 03:08