StoryEditor

Začína sa proces blahorečenia pápeža Jána Pavla II.

29.06.2005, 00:00

Proces blahorečenia, resp. svätorečenia v apríli zosnulého pápeža Jána Pavla II. sa včera začal slávnostnou prísahou biskupského tribunálu v lateránskej bazilike v Ríme. Táto teologická komisia posúdi a preskúma "život, cnosti a povesti o svätosti Božieho sluhu Jána Pavla II." Pri blahorečení musí byť potvrdený aspoň jeden zázrak, teda dokázaný prípad, že "Jána Pavol zakročil u Boha v prospech zázraku a vyslyšania modlitieb". Na svätorečenie sa vyžadujú najmenej dva zázraky. Podľa správ z minulého týždňa rímska diecéza už zhromaždila o údajných zázrakoch Karola Wojtylu 600 správ, na preskúmanie je pripravených 100-tisíc spisov.
Slávnostnej prísahe predsedal kardinál Camillo Ruini, blízky poradca Jána Pavla a rímsky vikár, sľub vykonávať prácu "s úctou a čestne" zložili obhajca blahorečenia, poľský monsignor Slawomir Oder aj tzv. diablov advokát, kňaz Giuseppe D´Alonzo. Paradoxne, hoci D´Alonzo by mal nájsť čo najviac argumentov spochybnenia kanonizácie, pripúšťa, že je jej fanúšikom. "Je to všeobecný názor, všetci ste videli tých jednoduchých ľudí na námestí počas pohrebu," povedal agentúre AP D´Alonzo.

"Santo subito"
Očakáva sa, že tento proces kanonizácie bude najrýchlejší v histórii katolíckej cirkvi. Už rozhodnutím pápeža Benedikta XVI. začať s blahorečením iba tri mesiace po úmrtí sa zlomil rekord. Podľa oficiálnych regúl by sa totiž malo čakať päť rokov, Ján Pavol II. v roku 1999 urobil výnimku v prípade Matky Terezy z Kalkaty. V jej prípade sa proces začal iba dva roky po smrti a už v roku 2003 ju pápež počas bohoslužby na Námestí sv. Petra vo Vatikáne slávnostne blahorečil. "Bude to jedna z najrýchlejších kanonizácií v histórii. Napriek tomu, nič nie je dané a proces nebude ľahký ani krátky," povedal pre taliansku tlač monsignor Vittorio Formenti, predstaviteľ vatikánskeho štatistického úradu.
To však nemusí byť dostatočne rýchlo pre pápežovho tajomníka, dnes už krakovského arcibiskupa Stanislawa Dziwisza. Ten v pondelok pre poľskú tlačovú agentúru PAP povedal, že jeho tajným želaním je, aby pápež Benedikt XVI. oznámil svätorečenie Jána Pavla II. počas letných svetových dní mládeže v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Priznáva, že šanca takéhoto činu sa blíži k nule, no jedným dychom dodal, že "svet už Jána Pavla svätorečil, teraz sa už iba čaká na potvrdenie". Želanie okamžitého svätorečenia vyslovili aj veriaci počas pohrebu skandovaním hesiel a transparentmi "santo subito" (ihneď svätý).
V minulosti trvali kanonizácie celé stáročia. Všetko však zmenil minulý pápež, keď obmedzil rolu tzv. diablovho advokáta a premenoval ho na promótora spravodlivosti. Vďaka tomu mohol predsedať 500 kanonizáciám, čo je viac, ako urobili všetci pápeži za posledné štyri storočia dokopy.

Diablov a svätého advokát
"Mojou úlohou je pomáhať sudcovi nájsť pravdu, pomôcť mu rozptýliť všetky pochybnosti o osobe a všetky prekážky v tejto kauze," povedal pre AP "diablov advokát", promótor D´Alonzo. Obhajcom prípadnej kanonizácie je postulátor Slawomir Oder. Jeho e-mailovú schránku denne zaplní až 100 e-mailov z celého sveta, najmä však z krajín Latinskej Ameriky, v Európe vedú Taliansko a Poľsko. Monsignor si musel na výpomoc zavolať niekoľkých dobrovoľníkov, ktorí tieto e-maily spracúvajú. Tvrdí, že správy prichádzajú aj od neveriacich. Oficiálnu stránku kanonizácie už navštívilo 20 000 ľudí.
Proces blahorečenia teraz bude pokračovať zhromažďovaním všetkých diel Jána Pavla, historická komisia bude analyzovať jeho nepublikované diela, a to aj súkromné poznámky či listy, ale tiež články a e-maily napísané o Jánovi Pavlovi II. Keď všetko zhromaždí, spis sa dostane na stôl Kongregácie pre otázky svätorečenia, ktorá vypracuje záverečnú správu. Pápež potom rozhodne, či naozaj ide o svätého muža.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:15