Reuters
StoryEditor

Trumpov rok v Bielom dome: Z programu presadil len to, čo mu dovolil Kongres

18.12.2017, 10:23
Autor:
ČTKČTK
Aj napriek republikánskej väčšine v Kongrese sa prezidentovi nepodarilo presadiť všetko.

Americký prezident Donald Trump v prvom roku svojho úradovania v Bielom dome riadil štát s vedomím trvalej hrozby škandálu, ktorý mohol prepuknúť kedykoľvek počas vyšetrovania možných zásahov Moskvy do kampane pred vlaňajšími prezidentskými voľbami.

Hoci vyšetrovatelia FBI ani žiadny z troch kongresových výborov zatiaľ nenašli mnohými očakávané dôkazy o vine prezidenta alebo členov jeho tímu, otázniky viseli nad Bielym domom celý rok. Trump zle skrýval nervozitu, situáciu komplikoval neuváženými výrokmi, vulgárnymi útoky a zmätenými tweetmi.

Narazil v Kongrese

Faktická bilancia prvého Trumpovho prezidentského roka pritom nie je tak chatrná, ako ju popisujú demokratickí oponenti a im blízke médiá. Veľkou prekážkou pre plnenie predvolebných sľubov sa stal Kongres, hoci v oboch jeho komorách majú republikáni väčšinu.

Polarizácia spoločnosti, ktorú Trump vyvolal, sa nevyhla ani množstvu republikánskych poslancov. Mnohé Trumpove zámery republikánski nespokojenci zborili, iné poslali k ľadu alebo s podporou argumentov zľava i sprava pozmenili. Veľkú úlohu v republikánskom rozkole zohral Trumpov priateľ a niekdajší poradca Steve Bannon.

Zmenil veľa

Trumpovi sa napriek tomu podarilo splniť niekoľko dôležitých bodov volebného programu. Presadil Neila Gorsucha za sudcu Najvyššieho súdu USA, oznámil odstúpenie od parížskej dohody o ochrane klímy a z Transpacifického partnerstva (TPP).

Zmenil politiku otvorenosti voči Kube, ktorú zdedil po Barackovi Obamovi, napriek súdnym ťahaniciam presadil protiimigračnú direktívu. Zrušil takzvanú certifikáciu zmluvy s Iránom, hoci od zmluvy samotnej neodstúpil, a uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Musel hľadať kompromisy

Zlikvidovať a nahradiť systém zdravotného poistenia Obamacare sa mu ale nepodarilo a neúspech v Kongrese, navyše trikrát zopakovaný, bol pre Biely dom ťažkou ​​ranou. Stavba protiimigračného múru na hranici s Mexikom je v nedohľadne, rovnako ako sľubované odstúpenie od Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA).

Ku kompromisu, pre Biely dom zahanbujúcemu, mieria problémy detí nelegálnych prisťahovalcov. Rok skončil krachom volebných nádejí v Alabame, kde v dôsledku víťazstva demokratického kandidáta republikáni stratili cenný senátny mandát.

Odklon od Európy

V globálnej politike sa americká vláda rozchádza s európskymi spojencami, od ktorých žiada hlavne peniaze. Trump má ambíciu likvidovať teroristické centrá a presadiť nový projekt blízkovýchodného zmieru, hoci zatiaľ zostáva len pri slovách.

Za hlavné ohrozenia považuje Biely dom hospodársku moc Číny, vojenský a politický tlak Ruska a správanie "skazených režimov" v Severnej Kórei a Iráne. Cieľom Trumpovej najdôležitejšej zahraničnej cesty nebola Európa, ale v máji Blízky východ a v novembri východná Ázia. Jediný európsky ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny Washington očividne ignoruje.

Ešte môže uspieť

Doma si Trump udržiava popularitu medzi 39 a 42 percentami a zbor jeho stúpencov sa zdá byť rovnako pevný, ako armáda jeho odporcov. Bilanciu prvého roka v Bielom dome ale nakoniec môže vylepšiť úspech razantnej daňovej reformy, ktorá úspešne putuje Kongresom.

Ak sa podarí zvládnuť záverečné zmierovacie konanie oboch parlamentných komôr, bude Trump triumfovať. Prvú etapu jeho vládnutia ale podľa názoru mnohých uzavrú až voľby do Kongresu v budúcom roku. Strata senátneho mandátu v Alabame je v tomto ohľade neblahý signál.

Časopis National Review súdi, že Trump nakoniec v Bielom dome môže predsa len uspieť, ak splní niekoľko podmienok: ak udrží hospodársky rast USA nad trojpercentnou hranicou a nezamestnanosť pod hranicou štyroch percent, ak sa akciové trhy udržia na doterajšej vysokej úrovni, ak sa bude ďalej zvyšovať spotrebiteľská a investorská dôvera, ak budú ďalej narastať počty prisťahovalcov a ak zbor bezpečnostných poradcov vymyslí odstrašenie, ktoré by bez vojny odplašilo iránsku a severokórejskú hrozbu. Potom vraj Američania odpustia Trumpovi jeho hriechy.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:46