StoryEditor

Státisíce evakuovali z chaosu v New Orleans

05.09.2005, 00:00

Z obrovských evakuačných centier, štadióna Superdome a Kongresového strediska v New Orleans, v ktorých po minulotýždňovom pustošení hurikánu Katrina a následných záplavách našlo útočisko okolo 50 000 ľudí, evakuovali posledných utečencov. Celkovo z postihnutých oblastí evakuovali niekoľko stotisíc ľudí. Armáda, ktorú do oblasti povolal prezident George W. Bush, sa medzitým snažila dopraviť potraviny ľuďom, ktorí sa ešte stále nachádzali v meste. Snažila sa tiež zabrániť pokračujúcemu rabovaniu a násiliu. V meste sa mohlo včera nachádzať až 80 000 ľudí. Na mnohých miestach v zaplavenom New Orleans zaznamenali explózie a vypukli požiare.

Tisícky mŕtvych
Nebolo známe, koľko ľudí pri katastrofe zahynulo, ale odhady hovorili o tisíckach. Mŕtve telá boli podľa očitých svedkov a novinárov všade: vo vode, na uliciach, v domoch, na opustených cestách. Guvernérka štátu Lousiana v sobotu potvrdila, že počet obetí bude v tisícoch. Jej slová zopakoval aj minister zdravotníctva Michael Leavitt. Craig Vanderwagen z ministerstva zdravotníctva Fox News povedal, že len v jednej márnici - väznici sv. Gabriela - je tisíc až dvetisíc tiel. V improvizovanej márnici v Superdome bolo asi sto tiel, medzi nim aj deti a batoľatá. Desiatky ľudí zomreli aj v štáte Mississippi.
Posledných 300 obyvateľov mesta zo Superdome evakuovali v sobotu večer. Tisícky ľudí transportovali letecky z medzinárodného letiska Louisa Armstronga. Minister dopravy Norman Mineta povedal, že ide o najväčší letecký most v histórii Spojených štátov. Generálporučík Russel Honore, vojenský veliteľ, ktorý velí záchranným prácam, vyhlásil, že evakuácie finišujú. Federálna agentúra pre riadenie záchranných prác (FEMA) začala so zbieraním mŕtvol. Hlavným cieľom pritom je zabrániť šíreniu infekcií. Záchranné tímy zaznamenali úspechy pri uzatváraní hrádzí, ktoré sa v meste pretrhli. Niektoré z nich však nechali otvorené, keďže voda začala ustupovať do jazera Pontchartrain.

Scény ako z hororu
V rôznych častiach New Orleans vypukli požiare. Jeden z nich aj v obchodnom centre pri známom akváriu. Požiar zrejme založili rabovači, prestrelky hlásili aj z populárnej Francúzskej štvrte. Mesto ovládol chaos, kriminálnici vraždili a znásilňovali.
Scény ako z hororu hlásili aj z evakuačných centier v meste. Jeden z utečencov Charles Cormack pre televíziu MSNBC povedal, že videl, ako v Superdome jedného ubili na smrť a druhý spáchal samovraždu. Zbili aj Cormacka, no jeho sa podarilo zachrániť. "Včera tu zabili človeka. Mladú ženu znásilnili a zabili. To prinútilo jedného muža, aby išiel na ulicu zohnať pomoc. Pokúsil sa zastaviť konvoj s vojakmi a vyskočil na ich auto. Zastrelili ho," znelo svedectvo 28-ročného Steva Banku. "Veľa tiel plávalo vôkol, niektorí boli zastrelení," povedal Reuters 18-ročný Michael Davis.

Politici v postihnutej oblasti
Postihnuté oblasti navštívili aj najvyšší predstavitelia vlády. Prezident George W. Bush sa stretol s obeťami povodní a hurikánu v štátoch Louisiana, Mississippi a Alabama. Podľa jeho slov bude obnova trvať roky. Zároveň čelil rastúcej kritike, že jeho administratíva nezvláda kritickú situáciu. Prezident musel nakoniec priznať, že "výsledky záchranných prác sú neakceptovateľné". "Robíme, čo sa dá, ale takmer všetci naši vojaci sú v Iraku," povedal Reuters jeden z vojakov, čím reprodukoval názor mnohých Američanov. Bush do mesta vyslal 7 200 vojakov, 10 000 príslušníkov Národnej gardy mierilo do ďalších oblastí Louisiany a Mississippi. Celkovo malo byť v postihnutej oblasti, ktorá bola veľká ako územie Británie, 54 000 vojakov. Do regiónu okrem ministra pre vnútornú bezpečnosť Michaela Chertoffa pricestovala aj ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová a minister obrany Donald Rumsfeld.
Chertoff zdôraznil, že záchranári vlastne čelia dvom katastrofám. "Nespomínam si na žiadnu katastrofu, ani v prípade cunami, ktorá by predstavovala podobnú kombináciu, ako ktorej čelíme. Najprv hurikán a potom nevídané povodne," povedal minister pre CNN.

01 - Modified: 2003-01-22 06:56:29 - Feat.: 0 - Title: Hovoriť o cenách vozidiel z Trnavy je ešte predčasné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:02