TASR/AP Photo/Petr David Josek
StoryEditor

Babiš hľadá podporu pre vládu. Občianski demokrati a ľudovci ho odmietli

19.12.2017, 11:49
Autor:
TASRTASR
Menšinová vláda musí získať podporu v parlamente.

Po tom, ako nová česká vláda v pondelok predstavila svoje programové vyhlásenie, spustil v utorok český premiér Andrej Babiš rokovania s ostatnými politickými subjektmi, v rámci ktorých hľadá podporu pre svoju menšinovú vládu. Občianskych demokratov ani ľudovcov Babiš podľa spravodajského servera televízie NOVA nepresvedčil.

Babiš sa v utorok ako s prvou stretol s ODS. Strana mu zopakovala, že jednofarebnú menšinovú vládu hnutia ANO nepodporí. Zo stretnutia so zástupcami KDU-ČSL odchádzal Babiš nespokojný.

Ľudovci na rozdiel od OSD trvajú na tom, že nepodporia žiadnu vládu, v ktorej by bol Babiš. "Myslím si, že sa vo všetkom líšime. KDU-ČSL má stále rovnaké stanovisko, ich predstava je, hlavne aby vo vláde nebol Babiš," povedal premiér po rokovaní novinárom. 

Debata o navrhnutom programovom vyhlásení menšinovej vlády sa podľa neho vôbec nekonala. "Tam je zásadne iný názor na to, aká má byť vláda a kto v nej má sedieť," povedal. Zopakoval tiež, že nechce vládnuť s KSČM a s hnutím SPD.

To, že bude musieť Babiš hľadať podporu inde, potvrdil po rokovaní s ANO aj predseda ODS Peter Fiala. ODS podľa neho menšinovú vládu nepodporí z troch dôvodov. "Sme presvedčení, že sme nedostali mandát našich voličov, aby sme podporovali vládu hnutia ANO," povedal Fiala po rokovaní na krátkom brífingu s Babišom. Menšinová vláda je podľa nich možnosťou poslednou, a nie prvou. Strana tiež nesúhlasí ani s niektorými bodmi programu vlády.

V stredu má český premiér na programe rokovania so zástupcami ČSSD, STAN i komunistov. Vo štvrtok bude Babiš rokovať s Pirátmi, SPD a TOP 09, doplnil spravodajský portál Novinky.cz.

Česká novovzniknutá vláda v 30-stranovom dokumente sľubuje napríklad dôchodkovú reformu, zrušenie superhrubej mzdy či zníženie sadzby z hrubej mzdy na 19 percent.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:37