Reuters
StoryEditor

Kurz chce znižovať napätie medzi Západom a Východom, Talianov však pobúril

20.12.2017, 13:26
Autor:
ČTKČTK
Nová rakúska vláda má v otázke migrácie bližšie k vyšehradskej štvorke než k starým členom EÚ.

Rakúsko chce znížiť napätie medzi západnou a východnou časťou Európskej únie. Oznámil to nový rakúsky kancelár Sebastian Kurz po stretnutí s predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim.

Toho podľa agentúry APA tiež uistil, že bude s Rímom konzultovať každý krok ohľadom plánovaného ponúknutia rakúskeho pasu nemecky hovoriacim obyvateľom talianskeho regiónu Južné Tirolsko.

"Chceme prispieť k tomu, aby sme opäť znížili napätie v EÚ, ktoré vzniklo medzi Východom a Západom," uviedol 31-ročný Kurz, ktorý sa stal v pondelok najmladším kancelárom v dejinách Rakúska. Krízovou témou je podľa neho v súčasnosti okrem iného migrácia.

Blízkosť s nami

Nová rakúska vláda, ktorú Kurzova Rakúska ľudová strana (ÖVP) vytvorila s protiimigračnou a protiislamskou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ), má v porovnaní s predchádzajúcou vládou veľkej koalície sociálnych demokratov (SPÖ) a ľudovcov v otázke migrácie oveľa bližšie k štátom takzvanej vyšehradskej štvorky (Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko). Vládny program avizuje rad reštriktívnych opatrení v migračnej a azylovej politike.

Kurz niekoľkokrát jasne uviedol, že jeho vláda bude proeurópska. Práve kvôli tomu viedla jeho prvá zahraničná cesta vo funkcii do Bruselu. Už v utorok sa stretol s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

Napríklad nová ministerka zahraničia Karin Kneisslová, ktorú do vlády nominovala FPÖ, však podľa denníka Kurier na prvú zahraničnú návštevu vyrazí na opačnú stranu. V januári by mala navštíviť najprv Slovensko a potom Maďarsko.

Kurz nahneval Talianov

Počas štvrtkového stretnutia Kurz s Tajanim hovoril aj o napätí, ktoré vyvolal medzi Rakúskom a Talianskom jeden z bodov programu nového kabinetu. ÖVP a FPÖ sa počas koaličných rokovaní totiž dohodli, že ponúknu rakúske občianstvo nemecky a ladinsky hovoriacim obyvateľom Južného Tirolska, ktorý je súčasťou talianskeho autonómneho regiónu Tridentsko-Horná Adiža.

Hornatá oblasť pred prvou svetovou vojnou patrila Rakúsku-Uhorsku. Nemčinu za svoj materinský jazyk v Južnom Tirolsku pred šiestimi rokmi označilo 70 percent ľudí, románsky jazyk ladinčinu štyri percentá.

Plán novej rakúskej vlády vyvolal na talianskej strane pobúrenie. Kurz však vo štvrtok Tajaniho uistil, že akékoľvek kroky v tejto oblasti bude Viedeň robiť po dôkladnej konzultácii s Rímom. "Osobne tomuto mladému spolkovému kancelárovi veľmi dôverujem a verím, že s jeho pomocou Európa urobí veľké kroky vpred," uviedol po schôdzke Tajani. Kurza potom pozval na zasadnutie parlamentu v Štrasburgu.

01 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 02 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 03 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo 05 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:12