StoryEditor

Boj o nového poľského prezidenta má troch favoritov

28.06.2005, 00:00
Hoci pozornosť Poliakov v posledných dňoch pútal najmä spis premiéra Mareka Belku v komunistickej tajnej službe, z prvých stránok poľskej tlače nezmizla ani téma súboja o kreslo hlavy štátu. Voľby prezidenta sa u našich severných susedov uskutočnia už o tri mesiace.

Hoci pozornosť Poliakov v posledných dňoch pútal najmä spis premiéra Mareka Belku v komunistickej tajnej službe, z prvých strán poľskej tlače nezmizla ani téma súboja o kreslo hlavy štátu. Voľby prezidenta sa u našich severných susedov uskutočnia už o tri mesiace. Ide o zápas v skutku zaujímavých osobností, ktorý, ako ukazujú prieskumy, bude napínavý do posledných chvíľ. Šancu majú všetci: pravica na najväčšiu zmenu v smerovaní krajiny od roku 1989, ľavica zas dúfa, že sa jej podarí ponechať si aspoň jeden z postov najvyšších ústavných činiteľov.

Záchranca Cimoszewicz
Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý v nedeľu zverejnila agentúra Pentor, by do druhého kola prezidentských volieb s najvyšším počtom hlasov (vyše 22 percent) postúpil predseda Sejmu a "ľudská tvár" škandálmi poznačeného Zväzu demokratickej ľavice (SLD) Wlodzimierz Cimoszewicz. Súboj o druhú pozíciu by zvádzal Lech Kaczyňski (19 percent) a populárny kardiochirurg Zbigniew Religa (16 percent). V súčasnosti si však senátor Religa pokojne môže brúsiť zuby aj na prvú priečku, tak to aspoň hovoril minulotýždňový prieskum denníka Rzeczpospolita. Cimoszewicz na druhej strane dáva SLD aj jej spoluzakladateľovi Aleksandrovi Kwašniewskemu, ktorý sa už nemôže po tretíkrát uchádzať o prezidentský úrad, nádej, že poľská ľavica neskončí na smetisku dejín.
Bývalý šéf poľskej diplomacie sa pritom ešte stále nerozhodol, či bude trójskym koňom alebo nakoniec sa stiahne z politiky, ako o tom básnil pred pár týždňami. Dnes drží všetkých v napätí, keďže pred niekoľkými dňami vyhlásil, že "kandidatúru zvažuje". Jeho "nie" by malo pre SLD katastrofálne následky. Dvojkou zväzu je totiž necharizmatický minister obrany Jerzy Smajdziňski, ktorého preferencie sa iba mierne prehupnú nad nulu. Lepšie výsledky má aj Marek Borowski, šéf odštiepeneckej sociálnej demokracie, ktorý síce rovnako ako jeho strana nezaznamenáva výrazné úspechy, no ešte viac potápa svojho bývalého spojenca.

Kaczyňského problémy
Najlepšie to donedávna vyzeralo s kandidatúrou Lecha Kaczyňského, avšak ako ukazuje posledný vývoj, žiadna prechádzka ružovým sadom sa nakoniec nekoná. Ako prvý zorganizoval kampaň a okamžite sa objavili aj jeho spoty v televízii. Varšavský starosta sa vyšvihol do čela prieskumov v apríli, keď po smrti Jána Pavla II. v metropole zabezpečil smútočné zhromaždenie. Už tak jednému z čelných predstaviteľov strany Právo a spravodlivosť (PiS) veľmi nepomohlo, keď zakázal zhromaždenie homosexuálov a lesbičiek. Aj v konzervatívnom Poľsku išlo o kontroverzné rozhodnutie pútajúce výraznú pozornosť médií. Kaczyňski príliš nezabodoval ani svojou prostorekosťou. Hoci to bolo až štyri roky dozadu, keď označil Mieczyslawa Wachowského, blízkeho spolupracovníka prvého postkomunistického prezidenta a lídra odporu proti režimu Lecha Walesu, za zločinca - minulý piatok mu súd za to vymeral pokutu 10 000 zlotých, čo je v prepočte takmer 100 000 korún. Ak by rozsudok nadobudol právoplatnosť, mohlo by ho to stáť nielen prezidentské, ale aj starostovské kreslo.
Najhoršie je na tom azda Lech Walesa. Jeho popularita ako prezidentského kandidáta je doslova mizivá - iba 3,7 percenta. Pre HN nedávno potvrdil, že konečné rozhodnutie uňho nepadlo a podľa jeho posledných vyjadrení je "štyridsať percent argumentov za kandidatúru, no šesťdesiat proti". Určite sa mu nepáči prizerať sa na súboj svojich dvoch rivalov. Kaczyňského, ohovárajúceho jeho pravú ruku, a Cimoszewicza, ktorý ak by zvíťazil, bol by v čele krajiny po Kwašniewskom opäť exkomunista. Z tohto by mohol najviac vyťažiť umiernený konzervatívec, sympatický pravicovo aj ľavicovo zmýšľajúcemu voličovi, Zbigniew Religa. Navyše nezohráva žiadnu rolu v sporoch na rozpoltenej politickej scéne a nie je zaťažený škandálmi.

Dvojičky na čele
Tak či onak, skutočnou ozdobou kampane je nakoniec predsa len Kaczyňski, alebo lepšie povedané Kaczyňskí. Lechovo jednovaječné dvojča Jaroslaw je totiž predsedom PiS, ktorá je v tesnom závese za Občianskou platformou. V prípade víťazstva oboch by sa stalo, že Poľsko bude mať na čele (vo funkcii prezidenta i premiéra) identicky vyzerajúcich aj zmýšľajúcich politikov. Jaroslaw Kaczyňski však sľubuje, že v prípade Lechovho aj svojho víťazstva poverí iného člena strany predsedníctvom vlády. Naproti tomu Lech by len nerád videl, ako by jeho úspech zahatal politickú kariéru svojej dvojičky. Nakoniec, zas takí rovnaký aj tak nie sú. Poliaci ich môžu odlíšiť podľa osobitých materských znamienok, ktoré má Lech na líci a nose.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:08