Reuters
StoryEditor

Nemecko je pobúrené antisemitským útokom. 60-ročný muž sa Židovi vyhrážal smrťou

21.12.2017, 20:31
Autor:
ČTKČTK
"Za desať rokov už nebudeš medzi živými," vyhrážal sa Nemec.

V Nemecku vyvolalo pobúrenie video, na ktorom muž nadáva židovskému majiteľovi berlínskej reštaurácie. Šesťdesiatročný Nemec sa mu vyhráža smrťou a vyzýva ho na opustenie Nemecka. Izraelský veľvyslanec v Nemecku vyjadril presvedčenie, že úrady proti prejavom antisemitizmu rázne zakročia. Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas sľúbil odhodlaný boj proti antisemitskému štvanie.

"Za desať rokov už nebudeš medzi živými," vyhráža sa muž v tmavomodrej zimnej bunde reštauratérovi Yoraiovi Feinbergovi. "Vám ide len o peniaze," pokračuje. "Za päť alebo desať rokov dostaneš účet - a tvoja celá rodina a celý tvoj klan," neustával muž v nevyberaných výrokoch pred reštauráciou Feinberg's. Podľa agentúry DPA padlo aj slovo "plynová komora".

Incident nahrala Feinbergova priateľka na telefón. Čoskoro video so "šiestimi minútami nefiltrovaného antisemitizmu" na Facebooku videlo podľa agentúry DPA najmenej pol milióna ľudí.

Feinberg, ktorého otec prežil holokaust, zachoval chladnú hlavu. Keď okolo išla policajná hliadka, privolal pomoc. "Nikto vás neochráni," tvrdil muž, ktorého polícia následne zadržala a neskôr opäť prepustila.

Muža teraz vyšetruje kriminálna polícia pre podozrenie zo štvania proti ľudu (trestné činy zahŕňajúce podnecovanie nenávisti či útok na ľudskú dôstojnosť), urážky a kladenie odporu policajtom.

Izraelský veľvyslanec v Berlíne Jeremy Issacharoff ocenil Feinbergovu "veľkú odvahu". "Na antisemitizmus platí jediné: nulová tolerancia," vyhlásil diplomat a vyjadril presvedčenie, že Nemecko proti nemu dôrazne zakročí, nech už prichádza z ktorejkoľvek strany. Issacharoff Feinbergovu reštauráciu navštívil.

"Tento absolútne neuveriteľný a neospravedlniteľný incident v Berlíne ukazuje, že my všetci musíme odhodlane a s odvahou čeliť antisemitskej agitácii," napísal na Twitteri minister spravodlivosti Heiko Maas.

Pred zhruba dvoma týždňami v Nemecku vyvolali pobúrenie prejavy antisemitizmu vrátane pálenia izraelských vlajok na propalestínskych demonštráciách v Berlíne. Protesty vyvolalo vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa o uznaní Jeruzalema ako jediného hlavného mesta Izraela.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 04 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 05 - Modified: 2024-04-18 12:39:51 - Feat.: - Title: Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:49