Reuters
StoryEditor

KĽDR reaguje na tvrdé sankcie: Je to vojenský akt, podpísané krajiny potrestáme

24.12.2017, 08:13
Autor:
ČTKČTK
Pchjongjang sankcie odmieta. Chápe ich ako agresívne narušenie suverenity KĽDR.

Posledné kolo sankcií Bezpečnostnej rady OSN proti KĽDR sa rovná vojnovému aktu a úplnej hospodárskej blokáde, uviedlo dnes severokórejské ministerstvo zahraničia.

Pchjongjang zároveň pohrozil, že tie krajiny, ktoré pre rezolúciu hlasovali, potrestá. Piatková rezolúcia BR okrem iného zakazuje KĽDR dovoz priemyselných zariadení, strojov, dopravných prostriedkov, priemyselných kovov alebo takmer 90 percent rafinovaných ropných produktov.

"Spojené štáty, ktoré vydesilo naplnenie nášho historického cieľa stať sa jadrovým štátom, s narastajúcou zúrivosťou ukladajú sankcie a zvyšujú tlak na našu krajinu," uviedlo severokórejské ministerstvo prostredníctvom oficiálnej agentúra KCNA.

Pchjongjang sankcie odmieta. Chápe ich ako agresívne narušenie suverenity KĽDR a "vojnový akt, ktorý rozbíja mier a stabilitu na Kórejskom polostrove". Severokórejské ministerstvo zahraničia ďalej informovalo, že bude naďalej posilňovať svoj "obranný" jadrový program, aby dosiahlo faktické rovnováhy sily so Spojenými štátmi, a mohlo tak úplne vykoreniť "jadrové hrozby, vydieranie a nepriateľské kroky" zo strany Washingtonu.

"Krajiny, ktoré pre 'rezolúciu' hlasovali, si ponesú zodpovednosť za všetky dôsledky, ktoré 'sankcie' prinesú. Urobíme všetko, aby raz a navždy ťažko zaplatili za to, čo vykonali," varovalo vo vyhlásení severokórejské ministerstvo.

Návrh textu rezolúcie BR OSN, ktorá bola prijatá jednomyseľne, predložili Spojené štáty. Na základe prijatého uznesenia sa existujúci sankčný zoznam rozšíril o 19 ďalších Severokórejčanov a o severokórejskej ministerstvo obrany. Rezolúcia tiež žiada do dvoch rokov návrat do vlasti všetkých občanov KĽDR, ktorí pracujú v zahraničí a ktorí sú zdrojom cenných devíz pre severokórejské hospodárstvo.

01 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 02 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 03 - Modified: 2024-04-22 07:53:06 - Feat.: - Title: Ďalšie testy KĽDR: Soul hlási odpálenie viacerých zrejme balistických striel do Japonského mora 04 - Modified: 2024-04-21 07:28:00 - Feat.: - Title: Najvyšší predstaviteľ poľnohospodárstva KĽDR zavítal na pracovnú návštevu do Ruska 05 - Modified: 2024-04-20 05:39:09 - Feat.: - Title: Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu pre strely s plochou dráhou letu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:39