Reuters
StoryEditor

Bulharský prezident vetoval protikorupčný zákon. Zdal sa mu málo efektívny

02.01.2018, 14:36
Autor:
ČTKČTK
Nový zákon kritizovali aj odborníci.

Bulharský prezident Rumen Radev odmietol podpísať nový protikorupčný zákon a vrátil ho parlamentu na nové prejednanie. Vetovanie dôležitého normatívneho aktu zdôvodnil presvedčením, že je absolútne nedostatočný k naplneniu stanovených cieľov. S odvolaním sa na tlačovú službu úradu prezidenta o tom dnes informovala agentúra BGNES.

Podľa názoru hlavy štátu sa boj s korupciou nemôže obmedziť len na opatrenia, s ktorými zákon schválený Ľudovým zhromaždením 20. decembra počíta. "Tieto opatrenia, hoci nevyhnutné, nie sú dostatočné pre účinný boj s korupciou, ktorý spoločnosť očakáva," uviedol Radev okrem iného v zdôvodnení svojho rozhodnutia. Prijatý právny predpis podľa neho boj s korupciou dokonca svojím spôsobom sťažuje.

Prezident tiež poukázal na "zásadný nesúlad" vetovaného zákona o boji proti korupcii a o zhabaní nelegálne nadobudnutého majetku s jeho plánovanými cieľmi. Právny predpis je podľa šéfa štátu tiež v rozpore so základnými princípmi ústavy a medzinárodných dohôd, ktorých účastníkom Bulharsko je.

Medzi opatreniami, ktoré zákon obsahuje, je napríklad vytvorenie špeciálneho úradu pre boj s korupciou. Jeho úlohou má byť vyšetrovanie vysoko postavených osôb, skúmanie ich majetku a posudzovanie prípadného konfliktu záujmov.

Pochybnosti šéfa štátu týkajúce sa tohto normatívneho aktu zdieľajú aj odborníci. Upozorňujú napríklad, že spomínaný špeciálny úrad, ktorého vedenie má byť volené parlamentom, nemusí byť úplne nezávislý a môže byť zneužitý ľuďmi pri moci na prenasledovanie opozície. Politológovia ale očakávajú, že parlament prezidentovo veto zvráti.

Bulharsko je od roku 2007 členom Európskej únie a v pondelok prevzalo úlohu predsedníckej krajiny. Spoločne s Rumunskom je ale pod neustálym dohľadom Európskej komisie kvôli účinnosti fungovania justície najmä v oblasti boja proti korupcii a organizovanej kriminalite, ktoré sú v oboch krajinách značným problémom.

01 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-09 08:24:51 - Feat.: - Title: Bulharsko má prechodnú vládu, o ďalšom kabinete rozhodne v júni 03 - Modified: 2024-03-31 05:40:42 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko sú bližšie k Únii. Vstúpili do schengenského priestoru, má to však obmedzenia 04 - Modified: 2024-03-30 11:13:22 - Feat.: - Title: Bulharsko a Rumunsko čiastočne vstupujú do schengenskej bezvízovej zóny 05 - Modified: 2024-03-28 15:09:19 - Feat.: - Title: Bulharsko mieri k predčasným voľbám, zlyhal aj tretí pokus o zostavenie novej vlády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:30