TASR/AP
StoryEditor

Kruté mrazy v Amerike: Čiastočne zamrzli Niagarské vodopády, hynú žraloky a má byť horšie

03.01.2018, 12:25
Autor:
ertert
Niet preto divu, že desiatky miest po celých Spojených štátoch hlásia teplotné rekordy.

Mimoriadne mrazivé počasie v Severnej Amerike nepoľavuje. Na mnohých miestach padajú teploty až pod mínus tridsať stupňov Celzia. Arktické podmienky si za posledný týždeň vyžiadali najmenej deväť obetí, problémy páchajú aj vo zvieracej ríši. Z časti zamrzli aj Niagarské vodopády.

"Studené počasie rozhodne nekončí a to najhoršie ešte len príde," povedal v utorok večer meteorológ televízie CNN Taylor Ward. Mimoriadna zima panuje už od vianočných sviatkov. Mrazy a prívaly snehu komplikujú dopravu v Spojených štátoch aj v Kanade. Na mnohých miestach zostali zatvorené školy.

Teploty klesajú tak nízko, že im nedokážu odolať ani niektoré zvieratá. Organizácia Atlantic White Shark Conservancy napríklad informovala, že pri Cape Cod, ktorý leží v najvýchodnejšej časti štátu Massachusetts, more vyplavilo tri zamrznuté žraloky. Vedci vysvetlili, že žraloky zrejme zabil šok z veľmi studenej vody, ktorý im privodil zástavu srdca a krvného obehu.

Teploty hlboko pod bodom mrazu zanechali odtlačok aj na kolosálnych Niagarských vodopádoch, ktorými bežne preteká každú sekundu 2,5 milióna litrov vody, píše portál Quartz. V posledných dňoch sa však masa vody premenila na fascinujúce ľadové predstavenie. Úrady v utorok uviedli, že ak súčasné extrémne chladné počasie vydrží, vodopády do konca januára úplne zamrznú.

Niet preto divu, že desiatky miest po celých Spojených štátoch hlásia teplotné rekordy. Na Nový rok zaznamenali vôbec najnižšiu teplotu napríklad v Chicagu. V Bostone bolo 2. januára najchladnejšie za posledných sto rokov. Rekord padol aj v meste International Falls v štáte Minnesota, ktoré je považované za vôbec najchladnejšie miesto v Spojených štátoch s výnimkou Aljašky. V uplynulých dňoch tu namerali mínus 38,3 stupňa Celzia, doterajší rekord pritom bol mínus 35,6 stupňa. Toľko tu namerali v roku 1924.

​Extrémne nízke teploty trápia aj na mrazy zvyknutých Kanaďanov. Tamojšie médiá používajú zaujímavé, hoci trocha prehnané prirovnanie - tvrdia, že v Kanade je teraz väčšia zima ako na Marse. Na červenej planéte denné teploty na konci decembra na niektorých miestach klesali k mínus 29 stupňom Celzia, v kanadskom Saskatoone museli ľudia zápasiť s 43 stupňami pod nulou. Chladnejšie ako na Marse bolo takisto v Ottawe, Montreale, Toronte i Calgary. Mars sa však môže pochváliť dlhodobo oveľa nižšími teplotami, ktoré často klesajú až na mínus 125 stupňov Celzia, uvádza portál Space.com.

V kanadskom Novom Škótsku majú kvôli mrazom problémy s dodávkami elektriny, okná v domoch samovoľne praskajú. V zoologickej záhrade v Calgary museli dokonca do zázemia schovať aj zvieratá, ktoré by mali byť na mrazivé podmienky zvyknuté. Do tepla ošetrovatelia premiestnili napríklad tučniakov. "Nie je to tak, že by tieto teploty nezvládli. Fyziologicky by zniesli aj nižšie teploty. Ide však o to, že to nie sú divoké zvieratá," uviedla pre portál The Globe and Mail kurátorka zoo Malu Celliová.

Niektorí ľudia si však aj v krutých mrazoch nájdu príležitosť na pobavenie. Sociálne siete v posledných dňoch plní mnoho videí, ktoré majú ilustrovať nízke teploty v Severnej Amerike. Najobľúbenejšie je vychrstnutie vody do vzduchu - kvapalina sa počas zlomku sekundy zmení na ľadovú triešť. Ľudia demonštrujú silu mrazivé počasie tiež vyfukovaním, z čoho vznikajú takmer umelecké diela.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:58