TASR/AP
StoryEditor

Štúdia potvrdila, že prílev migrantov spôsobil nárast kriminality v Nemecku

04.01.2018, 08:21
Autor:
TASRTASR
Neznamená to však, že nezákonného správania sa dopúšťajú len migranti.

Nedávny prílev migrantov, prevažne mladých mužov, do Nemecka viedol k nárastu násilných trestných činov v krajine. S odvolaním sa na vládou financovanú štúdiu o tom informovala agentúra AP.

Autori v stredu zverejnenej štúdie použili na preskúmanie vplyvu prílevu migrantov na kriminalitu údaje zo severonemeckej spolkovej krajiny Dolné Sasko z obdobia rokov 2015 a 2016, keď sa počet násilných trestných činov zvýšil o 10,4 percenta. Na základe analyzovaných údajov dospeli k záveru, že 92 percent z navyše zaznamenaných trestných činov možno pripísať nárastu počtu utečencov.

Demografické zloženie migrantov

Výsledky štúdie potvrdzujú, že demografické zloženie migrantov je významným faktorom, pretože pravdepodobnosť páchania trestných činov je vo všeobecnosti vyššia u mladých mužov - či už Nemcov alebo migrantov. Rovnako je pravdepodobnejšie aj to, že sa táto skupina obyvateľstva častejšie stáva ich obeťami.

Tieto zistenia prispievajú k prebiehajúcej diskusii o tom, ako bojovať proti zločinnosti migrantov v Nemecku. V rámci hľadaní riešení tejto situácie nemecké pravicové vládne strany, vrátane Kresťanskodemokratickej únie (CDU) nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, požadujú rázne odpovede a ďalšie deportácie. Ľavica sa zase zameriava na integráciu utečencov do nemeckej spoločnosti.

Problematickí sú mladí muži

"Je pravda, že od roku 2015 došlo k nárastu počtu násilných trestných činov, ktorý autori štúdie pripísali príchodu utečencov," povedala Verena Herbová, hovorkyňa spolkového ministerstva pre rodinu, seniorov, ženy a mládež, ktoré si štúdiu objednalo. "Avšak tiež veľmi jasne uvádzajú, že vo všeobecnosti utečenci nie sú kriminálnejší, ako napríklad Nemci."

Herbová novinárom v Berlíne povedala, že najproblematickejší sa zdajú byť mladí muži, ktorí vidia len malú nádej na budúcnosť. Pravdepodobnosť na páchanie trestných činov je u Afgancov a Sýrčanov nižšia ako u migrantov zo severnej Afriky, ktorí majú malú šancu na získanie povolenia na pobyt v Nemecku.

Nesmú byť odkázaní sami na seba

"Podľa nášho názoru to opäť poukazuje na fakt, že tí, ktorí sem prichádzajú, nesmú ostať odkázaní sami na seba," vyhlásila Herbová. "Iba takým spôsobom môžeme zabezpečiť, že nuda a frustrácia nevyústi do kriminálneho správania."

Štúdia vedená popredným kriminológom Christianom Pfeifferom a uverejnená Univerzitou aplikovaných vied v Zürichu uvádza, že väčšina utečencov prichádza do Nemecka z moslimských krajín, ktoré charakterizuje "dominancia mužov" a akceptácia "mačo kultúry", ktorá môže podporovať násilie.

01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 05 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:43