TASR/AP
StoryEditor

Pápež vyzval veriacich konať a nezištne darovať

06.01.2018, 13:28
Autor:
TASRTASR
Vo svojej homílii pápež poukázal na to, že všetkým, ktorí hľadajú, Ježiš umožní, aby ho našli.

Pápež František slúžil v sobotu vo vatikánskej Bazilike sv. Petra liturgiu zo slávnosti Zjavenia Pána. Informovala o tom agentúra DPA.

Vo svojej homílii pápež poukázal na to, že všetkým, ktorí hľadajú, Ježiš umožní, aby ho našli. Upozornil však, že nájsť Ježiša vyžaduje "dať sa do pohybu, pohnúť sa z miesta a mať odvahu riskovať". Na príklade trojice mudrcov, ktorých k Ježišovi priviedla hviezda, pápež zdôraznil, že dobrý kresťan by nemal vyčkávať, ale mal by konať.

Podľa Vatikánskeho rozhlasu pápež vysvetlil, že je "mnoho oslnivých hviezd, ktoré vyvolávajú silné emócie, ale neukazujú smer. Platí to pre úspech, peniaze, kariéru, pocty a pôžitky vyhľadávané ako životný cieľ. (...) Sú to padajúce hviezdy, ktoré skôr zavádzajú ako orientujú. Pánova hviezda však nie je vždy žiariaca, ale vždy je prítomná".

Pápež prirovnal postoj prorokov, ktorí predpovedali, kde sa Ježiš narodí, ale nevydali sa na cestu k nemu, k pokušeniu toho, kto je veriacim už dlho: dokáže síce vieru obšírne rozoberať, ale osobne sa pre ňu neangažuje. "Hovoríme, ale nemodlíme sa. Horekujeme, ale nečiníme dobro. Mudrci - naopak - hovoria málo a putujú veľa," vysvetlil pápež.

František súčasne poukázal na to, že prinášaním darov sa mudrci podobajú Ježišovi, "ktorý sám prichádza darovať svoj život". Pápež upozornil, že evanjelium sa uskutočňuje len vtedy, keď "cesta života dospeje k daru".

V deň slávnosti Zjavenia Pána, ktorý je v mnohých krajinách spätý s rozdávaním darčekov, pápež pripomenul, že "darovať nezištne, pre Pána, bez toho, aby sme za to čokoľvek očakávali, je spoľahlivým znamením, že sme našli Ježiša, ktorý hovorí: Zadarmo ste dostali, zadarmo dávajte."

Pápež vyzval na zamyslenie, aký nezištný dar môže každý človek ponúknuť blížnym v núdzi. Prízvukoval, že v kresťanskom živote nezištné dary nesmú chýbať, inak "budeme konať ako pohania." Svoju homíliu pápež ukončil modlitbou za Božiu pomoc objaviť znovu radosť z dávania.

01 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny 03 - Modified: 2024-04-09 05:22:34 - Feat.: - Title: Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom 04 - Modified: 2024-04-08 14:32:06 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikáne stretol s rodinami rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze 05 - Modified: 2024-04-08 12:48:22 - Feat.: - Title: Ľudskú dôstojnosť podľa Vatikánu porušuje vojna, náhradné materstvo či zmena pohlavia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:39