Angela Merkelová a Martin SchulzReuters
StoryEditor

Začali sa ostro sledované rokovania v Nemecku. Účastníci majú zákaz hovoriť s médiami

07.01.2018, 10:52
Autor:
ČTKČTK
V Berlíne sa dnes dopoludnia začali sondovacie rozhovory o novej vláde medzi konzervatívnou úniou CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej a sociálnou demokraciou (SPD).

Merkelová, ktorá na čele spolkovej republiky stojí už 12 rokov, do nich ide s optimizmom a odhodlaním vytvoriť stabilnú vládu. Vôľu dohodnúť sa dávali dnes najavo aj šéfovia CSU a SPD Horst Seehofer a Martin Schulz.

Rýchly priebeh
"Myslím, že sa to môže podariť, budeme pracovať veľmi rýchlo, veľmi intenzívne," povedala novinárom Merkelová krátko pred začatím rozhovorov v berlínskej centrále sociálnych demokratov.

"Nemci majú nárok na to, aby to išlo rýchlo," poznamenal zase Schulz, podľa ktorého musí stačiť päť dní na to, aby bolo jasné, či je možné pokročiť k samotným koaličným rozhovorom.

V Nemecku koaličnému vyjednávaniu tradične predchádzajú takzvané sondovacie rozhovory. CDU/CSU a SPD ich chcú ukončiť už vo štvrtok, najneskôr v piatok. O začatí rokovaní o konkrétnej podobe koaličnej zmluvy by potom rozhodovalo predsedníctvo CDU a CSU a stranícky zjazd SPD, ktorý je plánovaný na 21. januára.

Lídri všetkých troch strán veria, že sa počas rozhovorov podarí zabrániť únikom informácií, účastníci preto majú do jeho konca zákaz dávať médiám rozhovory.

Padajú rekordy

Vzhľadom k tomu, že by výsledok koaličných rozhovorov museli sociálni demokrati, z ktorých mnohí pokračovanie doterajšej veľkej koalície odmietali, schváliť vo vnútrostraníckom referende, neočakáva sa, že by nová vláda vznikla skôr ako v marci. Už teraz pritom politici pri vytváraní vlády po septembrových parlamentných voľbách prekonali všetky doterajšie časové rekordy.

Aj preto je na šéfoch CDU/CSU a SPD vidieť odhodlanie nájsť zhodu. "Musíme sa dohodnúť," vyhlásil dnes dokonca predseda bavorskej CSU Seehofer.

"Musíme menej hovoriť a viac pracovať," poznamenal tiež politik, ktorého strana ešte v posledných dňoch hlasno propagovala návrhy v oblasti utečeneckej politiky, s ktorými sociálni demokrati nesúhlasia.

Sporné otázky
Okrem migrácie sa očakávajú spory napríklad aj v otázke daňovej, dôchodkovej alebo zdravotnej politiky. Že vyjednávači, ktorých je celkom 39, musia prekonať množstvo problémov, dnes naznačila aj Merkelová.

"Idem do týchto rozhovorov optimisticky, ale je mi jasné, že pred nami v najbližších dňoch leží obrovský kus práce," uviedla. Za zásadné považuje položiť predpoklady pre vytvorenie stabilnej vlády a pre to, aby sa v Nemecku aj o päť či desať rokov žilo dobre, bezpečne a v demokracii.

Svoje priority naznačil aj predseda sociálnych demokratov Schulz, ktorý požaduje "obnovu" krajiny zvýšením investícií do infraštruktúry, vzdelávania, bývania alebo zdravotníctvo.

"Nový čas potrebuje novú politiku," podotkol muž, ktorý svoju stranu po prepade v parlamentných voľbách chcel odviesť do opozície.

Novembrový krach rozhovorov o vláde medzi CDU/CSU, slobodnými demokratmi (FDP) a Zelenými ale viedol k zmene jeho postoja, a je tak možné, že v Nemecku vznikne už tretia veľká koalícia za posledné štyri volebné obdobia. Pred nástupom Merkelovej na čelo vlády v roku 2005 pritom v Nemecku od druhej svetovej vojny vládla veľká koalícia jediný raz.

01 - Modified: 2024-02-16 17:32:06 - Feat.: - Title: Navaľného smrť otriasla svetom. Merkelová viní štátnu moc Ruska, Poľsko žiada nezávislé vyšetrovanie 02 - Modified: 2021-09-27 11:41:22 - Feat.: - Title: Variantov novej nemeckej koalície je viacero. Kto ju zostaví? 03 - Modified: 2021-02-23 19:17:37 - Feat.: - Title: Merkelová: Teraz sme v tretej vlne pandémie. Nemôžeme si dovoliť vzostupy a pády 04 - Modified: 2021-02-09 16:06:27 - Feat.: - Title: Merkelová v stredu navrhne predĺžiť lockdown do konca februára 05 - Modified: 2021-02-02 18:38:09 - Feat.: - Title: Merkelová po dobrých údajoch o ruskom Sputniku: Všetky vakcíny sú v Únii vítané
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:16