Reuters
StoryEditor

Trump sa vulgárne vyjadril o krajinách ako Haiti či Salvádor, chce viac migrantov z Nórska

12.01.2018, 09:21
Autor:
TASRTASR
Výrok amerického prezidenta o "špinavých dierach" okamžite vyvolal kritiku medzi politikmi i organizáciami za občianske práva.

Americký prezident Donald Trump zaskočil vo štvrtok kongresmanov otázkou, prečo by USA mali prijímať ďalších imigrantov z krajín, ktoré sú podľa neho "špinavými dierami".

Reagoval tak na ich návrh na obnovenie ochrany prisťahovalcov z Haiti, Salvádora a Afriky, informovali americké médiá s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rozhovorom prezidenta a zákonodarcov za zatvorenými dverami.

Americký prezident tieto tvrdenia odmieta. Ako napísal na Twitter, "jazyk použitý na stretnutí o DACA (imigračný program, pozn. red.) bol tvrdý, ale takýto jazyk som nepoužil."

Chce viac migrantov z Nórska

Trump sa podľa zdrojov o takýchto krajinách vyjadril vulgárnym slovom (shithole), ktoré v angličtine označuje špinavé alebo odporné miesto, keď mu dvaja senátori v Oválnej pracovni hovorili o navrhovanom kompromise v otázke imigračných opatrení.

Prezident následne povedal, že Spojené štáty by mali umožniť príchod väčšieho počtu ľudí z krajín ak Nórsko, uviedli noviny Washington Post a tlačová agentúra AP.

Celkovo šiesti senátori z tábora republikánov i demokratov dúfali, že Trump podporí ich dohodu, ktorá by ukončila mesiace trvajúce spory týkajúce sa okrem iného ochrany státisícov imigrantov, ktorí sa do krajiny dostali nelegálne ešte ako deti.

Boj za Američanov

V rámci kompromisu skupina senátorov navrhla tiež obnovenie vlani ukončenej osobitnej ochrany pre občanov Salvádora, Haiti, Nikaraguy a Sudánu ako krajín postihnutých prírodnými katastrofami alebo občianskou vojnou.

Dohoda by na druhej strane sprísnila predpisy ohľadom príchodu rodinných príslušníkov imigrantov, obmedzila tzv. vízovú lotériu a poskytla Trumpovi financie na výstavbu múru na hranici s Mexikom na ďalší rok.

Biely dom však návrh neskôr odmietol. Vydal tiež vyhlásenie, podľa ktorého Trump podporuje imigračnú politiku vítajúcu "tých, ktorí môžu prispieť k našej spoločnosti".

Hovorca Bieleho domu Raj Shah po otázke o vyjadreniach Trumpa na neverejnom stretnutí so senátormi údajné slová prezidenta nepoprel. "Určití politici vo Washingtone sa rozhodli bojovať za cudzie krajiny, no prezident Trump bude vždy bojovať za Američanov," povedal hovorca.

Pod paľbou kritiky

Trumpov výrok o "špinavých dierach" okamžite vyvolal kritiku medzi politikmi i organizáciami za občianske práva.

"Rasista," tvítovala členka Snemovne reprezentantov, demokratka Kathleen Riceová. Predseda Kongresového černošského výboru Cedric Richmond označil Trumpove slová za "ďalší dôkaz, že jeho program Urobiť Ameriku znova veľkou je v skutočnosti programom Urobiť Ameriku znova belošskou".

Ich republikánska kolegyňa Mia Loveová, dcéra haitských imigrantov, uviedla, že "takéto správanie je neprijateľné zo strany lídra našej krajiny". Trump sa podľa nej musí ospravedlniť Američanom a "krajinám, ktoré tak bezohľadne očiernil".

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:27