BrexitReuters
StoryEditor

Briti druhé referendum nechcú. Hlasovali by v ňom však za zotrvanie v Únii

12.01.2018, 10:46
Autor:
ČTKČTK
Prieskum reaguje na vyjadrenia Nigela Faragea.

Väčšina Britov si neželá prípadné ďalšie referendum o členstve Británie v Európskej únii.

Vyplýva to z prieskumu spoločnosti ComRes pre dnešné vydanie denníka Daily Mirror, ktorý si nechal prieskum zadať po tom, čo bývalý predseda protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage v televíznom rozhovore prekvapivo nadniesol možnosť konania nového referenda. Ak by sa druhé referendum konalo, tesná väčšina ľudí by sa podľa prieskumu vyslovila za zotrvanie Británie v EÚ.

​Britániu a Európu predvlani v júni šokovali výsledky referenda, v ktorom sa 52 percent občanov vyslovilo pre odchod krajiny z EÚ. Mnoho Britov je však zaskočených zložitosťou odchodu a zneistených možnými ekonomickými vplyvmi brexitu. Protieurópsky tábor sa zase obáva príliš "mäkkého" brexitu, ktorý by zachoval niektoré zásadné väzby na EÚ.

Nigel Farage, ktorý bol jednou z hlavných tvárí kampane za odchod krajiny z EÚ, vo štvrtkovom rozhovore s televíznou stanicou Channel Five prezradil, že sa zaoberá myšlienkou druhého referenda. V ňom by sa podľa neho občania jasnejšie vyslovili pre brexit, a zmietli by tak zo stola pochybnosti, či išlo o správne rozhodnutie. "Myslím, že keby sme mali druhé referendum o členstvo v EÚ, zniesli by sme to zo sveta na generáciu," poznamenal Farage.

Jeho úvahy o druhom referende však odmieta 51 percent Britov, píše dnes Daily Mirror. Ak by však Briti k referendu museli, výsledky by zrejme boli úplne v rozpore s Farageovými predstavami. Päťdesiatjeden percent občanov by sa totiž podľa prieskumu vyslovilo pre zotrvanie v EÚ, zatiaľ čo pre brexit by hlasovalo len 43 percent. Šesť percent je nerozhodných.

Volanie po vypísaní druhého referenda sa častejšie ozýva z tábora proeurópsky zmýšľajúcich britských politikov, ktorí veria, že Briti by tentoraz boli lepšie informovaní, hlasovali by s väčším rozmyslom a nakoniec by sa vyslovili za zachovanie členstva v EÚ.

01 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 02 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 05 - Modified: 2024-02-08 12:20:14 - Feat.: - Title: Podľa írskej ústavy sú povinnosti ženy v domácnosti, ale referendum by mohlo zmeniť jej sexistické znenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:16