Reuters
StoryEditor

Spojené štáty chcú v Sýrii sformovať 30-tisícový zbor, Damask a Ankara sa búria

15.01.2018, 10:36
Autor:
ČTKČTK
Sýrska armáda je odhodlaná skoncovať s prítomnosťou Američanov na sýrskom území.

Sýria považuje zostavovanie jednotky pri svojej hranici s Tureckom a Irakom za zjavné porušenie svojej zvrchovanosti. Oznámila to dnes sýrska agentúry SANA. Koalícia, ktorá bojuje v Sýrii pod velením USA, v nedeľu oznámila, že pomáha formovať pohraničný zbor, v ktorom bude 30-tisíc ľudí. Jeho osou majú byť kurdsko-arabské milície SDF, ktoré sa podieľali na bojoch proti radikálom a ktorým koalícia poskytovala podporu.

Rozhodnutie koalície sa nepáči ani Turecku, ktoré dnes oznámilo, že sa USA zahrávajú.

"To, čo robí americká administratíva zapadá do kontextu jej deštruktívnej politiky v tomto regióne; jej cieľom je rozbiť tunajšiu krajina a zamedziť riešeniu kríz," uviedla SANA s odkazom na vládny zdroj.

Sýrska štátna televízia oznámila, že sýrska armáda je odhodlaná skoncovať s prítomnosťou Američanov na sýrskom území. Americký minister obrany James Mattis v minulosti povedal, že americké sily v Sýrii zostanú, kým členovia Islamského štátu (IS) budú bojovať, aby sa predišlo príchodu nového IS.

Turecký vicepremiér Bekir Bozdag dnes vyhlásil, že USA "sa hrajú s ohňom". Hlavnou súčasťou SDF sú kurdské milície YPG, ktoré Ankara považuje za teroristickú skupinu. Jeden z vysokopostavených tureckých činiteľov povedal minulý týždeň, že výcvik kurdských pohraničníkov bol dôvodom, prečo Ankara požiadala o vysvetlenie amerického chargé d'affaires. Hovorca prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana označil vytváranie pohraničného zboru za znepokojujúce a neprijateľné.

Výcvik prvých pohraničníkov už začal. Jednotka má chrániť severnú hranicu Sýrie s Tureckom, irackú hranicu na juhovýchode a údolie rieky Eufrat, ktoré rozdeľuje sily podporované Spojenými štátmi a bojovníkmi, za ktorými stojí Irán a Rusko.

01 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-17 20:22:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA kvôli neistote okolo úrokov a výsledkom klesli, dolár oslabil 04 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 03:51