Reuters
StoryEditor

Tillerson: Nezostavujeme pohraničnú jednotku v Sýrii. Trpezlivosť Turecka je na konci, znie z Ankary

18.01.2018, 10:19
Autor:
ČTKČTK
Turecko, ale aj Irán, Sýria a Rusko sú proti vytvoreniu pohraničného zboru.

Spojené štáty nemajú v úmysle vytvoriť jednotku na stráženie sýrsko-tureckej hranice. Povedal to americký minister zahraničia Rex Tillerson. Koalícia vedená USA v nedeľu oznámila, že má vzniknúť zbor o sile 30-tisíc ľudí, ktorého časť bude tvoriť arabsko-kurdská koalícia, ktorá bojuje v Sýrii proti radikálom. Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu dnes dal najavo, že Turecku uistenie Washingtonu nestačí. Premiér Binali Yildirim sa sťažoval na nejasnosť výrokov USA k pohraničnej jednotke.

Turecko, ale aj Irán, Sýria a Rusko sú proti vytvoreniu pohraničného zboru. Turecko pohrozilo ofenzívou proti sýrskemu pohraničnému mestu Afrín, ak budú USA vznik novej jednotky podporovať. Podľa Damasku ide o zasahovanie a podľa Ruska o začiatok územného rozpadu Sýrie.

​Tillerson povedal novinárom, že celá situácia je zle interpretovaná. "Niekto sa zle vyjadril, nezostavujeme žiadnu pohraničnú bezpečnostnú jednotku. Považujeme za nešťastné, že niečie poznámky vyvolali taký dojem. My nič také nerobíme," povedal Tillerson.

Tento týždeň sa začali objavovať podrobnosti o chystanej jednotke. Podľa nich už začal výcvik prvej skupiny aj nábor nových členov. Spolovice mala pohraničnej zbor tvoriť arabsko-kurdská koalícia SDF, druhú polovicu potom nováčikovia. Turecko na správy reagovalo veľmi ostro, pretože kurdské milície, ktoré sú súčasťou SDF, radí k teroristom a nepraje si mať tieto oddiely pri svojej hranici. "To je veľmi zlý krok, trpezlivosť Turecka je na konci," povedal vicepremiér Bekir Bozdag.

Tillerson vyhlásil, že USA Turecko informovali, že majú v úmysle len pomôcť, aby "miestne jednotky zaistili bezpečnosť na oslobodených územiach" v Sýrii.

Çavuşoglu dnes vyhlásil, že Turecko nie je s Tillersonovým vyhlásením spokojné. Ankara chce podľa neho vidieť konkrétne dôkazy toho, že Spojené štáty ukončia spoluprácu s "teroristickými skupinami". Yildirim povedal, že "USA musia vyvrátiť nejasnosti a zmeniť postoj voči Turecku v prospech lepších vzťahov".

01 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 02 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 03 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 05 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:02