StoryEditor

Kuba: Nech dlho žije Fidel

14.08.2006, 00:00
Kubánsky prezident a večný revolucionár Fidel Castro oslávil včera 80. narodeniny. Všetko najlepšie mu popriali tisícky Kubáncov. Ich milovaný vodca sa pre zdravotné problémy však nemohol ukázať medzi nimi.

Kubánsky prezident a večný revolucionár Fidel Castro oslávil včera 80. narodeniny. Všetko najlepšie mu popriali tisícky Kubáncov. Ich milovaný vodca sa pre zdravotné problémy však nemohol ukázať medzi nimi. Po operácii spred dvoch týždňov sa však v novinách po prvý raz objavili Castrove aktuálne fotografie. Prezident na nich vyzerá spokojne. Svojím priaznivcom odkázal: "Som veľmi šťastný."

"Nech žije Fidel"
Kuba začala oslavovať 80. narodeniny svojho vodcu už v sobotu. Na havanskú pobrežnú promenádu Malecon prišlo na päťhodinový koncert tritisíc ľudí. Najmä mladí Kubánci zanietene skandovali "Fidel, Fidel, nech dlho žije Fidel". Napriek nekončiacim sa vyhláseniam úradov o dobrom zdravotnom stave prezidenta, žijú ľudia stále v neistote a strachu zo zmeny, ktorú by mohla priniesť Castrova smrť.
Fidel Castro rozhoduje o živote na Kube už 47 rokov. Jedni ho považujú za diktátora a tyrana, iní za osloboditeľa Kuby a otca nezávislosti. Pre väčšinu Kubáncov je skutočným vodcom a jeho slová sú pre nich zákonom. Nič na zmýšľaní obyčajných ľudí nemení ani niekoľko stoviek politických väzňov a zlá ekonomická situácia na Kube.
Ešte pred mesiacom sa zdalo, že Castro bude vládnuť na Ostrove slobody až do svojej stovky. Napriek tomu, že mal v posledných rokoch menej energie, stále zvládal niekoľkohodinové prejavy a ostré slovné výpadky proti Amerike. Posledný júlový deň šokoval, keď pre operáciu prvýkrát odovzdal moc dočasne bratovi Raúlovi.

Advokát chudobných
Pre talentovaného rečníka, syna plantážnika a jeho kuchárky nebolo ťažké získať si popularitu a srdce Kubáncov. Ostrov bol v 50. rokoch rajom amerických investícií a turistov, ktorí sa zabávali v havanských nevestincoch, zatiaľ čo väčšina ľudí žila v chatrčiach z dreva a blata. Fidel Castro dal časom nezamestnaným prácu a byty , bezplatné zdravotníctvo. Rozpad Sovietskeho zväzu zasadil po roku 1991 kubánskemu hospodárstvu tvrdú ranu. Castro musel poľaviť najmä v hospodárskych dogmách. Osamotený prečkal ťažké časy a nástupom ľavicových prezidentov v Južnej Amerike sa opäť dostal do prvej ligy.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:26