Merkelova , Snímka:REUTERS
StoryEditor

Merkelová: Antisemitizmus je v Nemecku na vzostupe, treba proti nemu bojovať všetkými silami

27.01.2018, 18:06
Autor:
TASRTASR
Šéfka spolkovej vlády v Berlíne upozornila pri príležitosti Medzinárodného pamätného dňa obetí holokaustu.

Za nepochopiteľné a hanebné označila v sobotu nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová, že v spolkovej republike súčasnosti nemôže bez policajnej ochrany pôsobiť žiadna židovská inštitúcia, či už ide o školu, materskú školu alebo synagógu.

Merkelová upozorňuje na rastúci antisemitizmus

Šéfka spolkovej vlády v Berlíne vo svojom pravidelnom videoposolstve upozornila pri príležitosti Medzinárodného pamätného dňa obetí holokaustu na v ostatnom čase výrazne rastúci antisemitizmus v Nemecku.

Merkelová podľa vlastných slov považuje za každodennú úlohu, aby bojovala všetkými silami proti antisemitizmu a nenávisti akéhokoľvek druhu, či už sa prejavuje voči cudzincom, alebo komukoľvek inému.

Za veľmi dôležité označila nemecká kancelárka, aby ostávajúci preživší holokaustu neutíchal a zachoval sa v kultúre spomínania. Antisemitizmus nemá miesto v nemeckej spoločnosti, ktorej základnými hodnotami sú otvorenosť a tolerancia, podčiarkla Angela Merkelová.

Zároveň zdôraznila, že nádejnú budúcnosť možno stavať iba pri zohľadnení minulosti.

Angela Merkelová zopakovala, že ak sa úsilie zostaviť opäť "veľkú koalíciu" strán únie CDU/CSU a sociálnych demokratov (SPD) podarí korunovať úspechom, zriadi post vládneho splnomocnenca pre problematiku antisemitizmu.

Pridali sa aj ďalší

Bývalý predseda nemeckého Spolkového snemu (Bundestagu) Norbert Lammert vyzval na trvalú obranu demokracie.

"Žijeme v súčasnosti v Nemecku v upevnenej, sebavedomej demokracii. Nie je nám však darovaná navždy," vyhlásil pri ústrednej spomienkovej slávnosti na obete národného socializmu v priestoroch sasko-anhaltského Krajinského snemu (Landtagu) v Magdeburgu.

Podľa jeho názoru by sa demokracia mala denne formovať, napĺňať životom a brániť. Lammert v tejto súvislosti pripomenul vraždy pravicových extrémistoch z NSU na prisťahovalcoch z uplynulých rokov a antisemitsky motivované prejavy násilia z nedávnej minulosti, ale aj islamistický terorizmus nielen v Európe, ale aj inde vo svete.

Pred novými formami antisemitizmu varoval aj úradujúci starosta Berlína Michael Müller, ktorý sa vymedzil proti štvavým prejavom rasistického a antisemitského charakteru. Tie podľa jeho slov nesmú dostať žiadny priestor.

Berlín, ako formuloval, by nemal akceptovať verejné pálenie zástav štátu Izrael.

Na obete holokaustu sa v sobotu spomínalo aj v iných nemeckých mestách.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 04 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 05 - Modified: 2024-04-18 12:39:51 - Feat.: - Title: Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:34