Reuters
StoryEditor

Reakcie svetových médií: Zeman je priateľ Ruska, aj muž, ktorý mení názory

28.01.2018, 09:26
Autor:
ČTKČTK
Víťazstvo Miloša Zemana upevnilo antieurópsku a antiimigračnú povahu českej vlády, konštatuje americký Fox News.

Tesné víťazstvo Miloša Zemana v českých prezidentských voľbách dokladá rozdelenie krajiny, píše web nemeckého magazínu Die Zeit. Server Spiegel Online zase tvrdí, že terajší sedemdesiattriročný prezident svoj post obhájil napriek všetkým negatívam, ktoré sú s ním spájané.

"Dlho bol favoritom. Potom sa zdalo, že by ho outsider mohol tesne poraziť. Teraz to úradujúci český prezident Miloš Zeman predsa len ešte raz dokázal, napriek všetkým hrmotným a trápnym vystúpeniam, napriek nespočetným nenávistným výrokov, napriek chorobám a chatrnosti," píše Spiegel online.

"Zásadnou otázkou teraz je, či Zeman bude úradovať menej konfrontačne a zvolí iný politický kurz," uvažuje web, podľa ktorého je niekdajší sociálny demokrat Zeman známy svojou schopnosťou meniť postoje.

Zmena na pravicového populistu
V minulosti podľa neho vystupoval ako presvedčený stúpenec Európy, ale neskôr sa premenil na nacionalistického pravicového populistu, ktorý veľmi rád navštevoval Rusko a Čínu.

Zemanov blízky vzťah k Moskve si všíma aj web Zeit Online, podľa ktorého voľby v Českej republike vyhral priateľ Ruska. "Český prezident Miloš Zeman nadbieha Rusku, chová sa nezdvorilo k EÚ a uráža novinárov. Jeho tesný náskok v druhom kole volieb dokladá rozdelenie krajiny," myslí si web.

Kým Zeman sa usiloval o úzke vzťahy s Moskvou a Pekingom, do západných krajín EÚ ho podľa Die Zeit sotva niekto pozýval. "Pritom hospodársky význam Ruska a Číny pre Česko sotva stojí za zmienku. Samotné Bavorsko obchoduje s Českom viac ako Čína a Rusko dohromady," konštatuje web.

České prezidentské voľby si dnes všímajú aj veľké nemecké denníky. Hlasovanie ale spomínajú len v krátkych, jednoodstavcových správach.

Reakcie Ruska

Ruská tlač v reakciách na znovuzvolenie Miloša Zemana prezidentom zdôrazňuje, že na Pražskom hrade zotrvá ďalších päť rokov stúpenec priateľských vzťahov s Moskvou a odporca sankcií, ktoré Západ vyhlásil proti Rusku po anexii Krymu a po vypuknutí ozbrojeného konfliktu na Ukrajine.

Vládne denník Rossijskaja gazeta vysvetľuje čaro hrubiánského a cynického pragmatika, ktoré prevážilo nad súperovou chémiou, aj tým, že súčasný prezident lepšie vystihuje českú povahu a obavy občanov zo straty identity.

Populárny denník Komsomoľskaja pravda pripomenul, že volebný súboj bol tesný a že prezidentov hlavný súper, "predstaviteľ liberálnej inteligencie" Jiří Drahoš kritizoval Zemana za príliš vrelé vzťahy s Moskvou. Vzhľadom k prezidentovmu skeptickému prístupu k protiruským sankciám, Európskej únii a NATO, sa voľby pre občanov Českej republiky stali referendom "o podpore nielen prvého muža, ale aj celého východného vektora jeho politiky," zdôraznil denník.

Dodal tiež názor analytika Stanislava Byšoka, že sa Zeman trafil do príklonu Česka k pravicovému populizmu, ako sa to prejavilo už v jesenných parlamentných voľbách víťazstvom "českého Trumpa" Andreja Babiša. A Zeman na jeseň podporoval Babiša, ktorý mu teraz pomohol k znovuzvoleniu.

"Áno, Zemana označujú za proruského vodcu, ale objektívnejšie by bolo považovať ho za politického realistu. Česko nemá žiadne výhody zo sankčnej vojny proti Rusku," napísala Komsomolskaja pravda a predpovedala, že Babiš a Zeman budú aktívne pôsobiť vo vyšehradskej štvorke (V4; Česko , Slovensko, Poľsko, Maďarsko). Tá podľa denníka predstavuje "vnútornú opozíciu voči Bruselu, aj keď nie až tak radikálnu, aby napríklad dosiahla zrušenie protiruských sankcií".

Mágia proti chémii
Vládny denník Rossijskaja gazeta pod titulkom Mágia proti chémii komentuje faktory Zemanova víťazstvo, napriek predpovediam z prieskumov a stávkových kancelárií.

"Známy profesor chémie a autor množstva patentovaných vynálezov, inteligentný a predvídateľný Drahoš sa mal stať alternatívou voči grobianovi Zemanovi, ktorý sa nijako nedokáže vtesnať do konvencií. Voliči ale zmýšľali inak," zdôraznil autor komentára.

Výsledok volieb síce neukazuje, že by sa hralo "len na jednu bránku", ale voliči sa "nesporne priklonili k existujúcemu prezidentovi". Možno k tomu prispeli dve televízne debaty, ale možné je aj iné vysvetlenie: prezidenta na poslednú chvíľu podporili tí, ktorým sa nepozdávala protizemanovská kampaň v médiách, usúdil komentátor.

"Ak Drahoš viedol celú kampaň pod heslom Slušnosť na Hrad, teda sľuboval, že ako hlava štátu sa bude riadiť písanými aj nepísanými pravidlami europolitiky, Zeman svoje obvyklé vystupovanie nijako nemenil, uvádzal do rozpakov ministrov a novinárov," poznamenal denník.

"Všeľudovo zvolený neznamená všetkými ľuďmi milovaný. Česko je v podstate rozdelené na dva približne rovnako veľké tábory. Ale hranica vôbec nevedie postojom k tomu, akých pravidiel správania by sa prezident mal držať," dodal.

Typický Čech
Medzi oboma uchádzačmi podľa komentátora neboli rozdiely v kľúčových veciach, a tak možno usudzovať, že Česi si vzali k srdcu historické skúsenosti a nechcú prísť o svoju identitu, svojráz, kultúru a nezávislosť. Preto si vybrali "cynického pragmatika" Zemana, ktorý rozhodne odmieta akékoľvek poklonkovanie Bruselu a Washingtonu a ktorý sa javí ako stelesnenie českej národnej povahy.

A to je v ére globalizácie drahocennosť aj tajomstvo Zemanovho kúzla. Koniec koncov aj v parlamentných voľbách najlepšie uspeli strany usilujúce sa o čo najväčšie zachovaní českej zvrchovanosti.

Záverom Rossijskaja gazeta podotkla, že prezidentove právomoci sú síce silne obmedzené ústavou, ale Zeman ani pred piatimi rokmi nepristúpil na rolu "otca národa" a "dobrého tatíčka prezidenta".

Svoje, i keď neveľké, možnosti využíval tak rázne, že ustavične dráždil svojich politických odporcov, ale získaval si spojencov medzi obyčajnými ľuďmi.

Dôkazom toho sa podľa denníka stala aj Zemanova posledná návšteva v Rusku, keď v čase zúrivých útokov proti Moskve so sebou prezident priviezol asi 200 českých podnikateľov. A to sľubuje naozajstný prelom v hospodárskych vzťahoch.

Reakcie z USA

Európskym populistom sa s víťazstvom Miloša Zemana v českých prezidentských voľbách dostalo ďalšej vzpruhy. Napísal to americký web Fox News, ktorý Zemana v titulku označil za "protrumpovskú" hlavu štátu, ktorá varovala pred organizovanou inváziou migrantov.

Zeman sa podľa portálu zviezol na populistickej vlne, ktorú Západ zažíva od roku 2016. Web pripomína, že český prezident bol jedným z mála európskych vodcov, ktorí v americkej prezidentskej kampani podporili Donalda Trumpa.

"Víťazstvo Miloša Zemana upevnilo antieurópsku a antiimigračnú povahu českej vlády," konštatuje Fox News.

Televízia CNN na svojom webe uvádza, že Zeman je Trumpovym obdivovateľom, a podobne ako väčšina západných médií o ňom píše ako o hlasnom odporcovi imigrácie, ktorý je zástancom užších vzťahov s Ruskom.

Podľa agentúry Bloomberg znamená Zemanov triumf aj víťazstvo politických síl, ktoré vystupujú proti establishmentu a ktoré bojujú proti liberálnym a multikultúrnym hodnotám Európskej únie.

Denník The New York Times cituje odborníčku na etiketu a bývalú poradkyňu amerických prezidentov Elišku Haškovú Coolidge, ktorá vo voľbách podporovala Zemana.

Podľa nej sú obavy Západu z neho prehnané, Zeman sa podľa jej názoru usiluje o zdravý, ale nie servilný vzťah s Ruskom. Hašková Coolidge v newyorskom denníku uvádza, že nie je fanúšičkou Zemanových vulgarizmov, ale je ochotná niektoré jeho nedostatky prehliadnuť, pretože obdivuje prezidentove rozsiahle skúsenosti.

"Je naozaj veľmi dôležité mať vodcu, ktorý rozumie politike a ktorý sa stretol so svetovými lídrami," povedala pražská rodáčka.

Zlá správa

Za zlú správu pre Českú republiku, región aj Európu označil poľský týždenník Polityka tesné víťazstvo Miloša Zemana v prezidentských voľbách. Bývalý sociálny demokrat Zeman je totiž "populistický, ľudový tribún", ktorý svoju obrovskú popularitu buduje na štvaní, napísal časopis na svojom webe.

"Štval hlavne proti pražskej kaviarni, teda českým elitám, pre ktoré vymyslel veľa sarkastických, jedovatých označení: slniečkari, vítací. Päť rokov takej rétoriky v čase európskej krízy výrazne pomohlo k tomu, že väčšinu v parlamente získalo mnoho podivných zoskupení, od populistov, cez naozajstných komunistov až po strany bojujúce proti 'islamu', ktorý sa ale v Česku nevyskytuje," píše web v komentári.

01 - Modified: 2024-03-18 12:22:39 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je pri vedomí. Ostáva v pražskej nemocnici, dĺžku hospitalizácie nemožno predpovedať 02 - Modified: 2023-03-09 06:22:11 - Feat.: - Title: Petr Pavel sa vo štvrtok stane novým českým prezidentom, nahradí Zemana. Jeho tím avizuje prekvapenia 03 - Modified: 2023-03-02 13:08:44 - Feat.: - Title: Rakúsko môže vďaka neutralite hrať mediačnú rolu medzi Ruskom a Ukrajinou, tvrdí Zeman 04 - Modified: 2023-02-06 10:54:52 - Feat.: - Title: Zeman kondoloval Erdoganovi a vyjadril sústrasť sýrskemu ľudu. Zraneným praje skoré uzdravenie 05 - Modified: 2023-01-30 12:50:20 - Feat.: - Title: Neutrálne Srbsko by mohlo byť mediátorom medzi Ukrajinou a Ruskom, povedal Zeman
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:59