Reuters
StoryEditor

Trump prednesie prvý prejav o stave únie. Visí nad ním veľa otáznikov

29.01.2018, 08:47
Autor:
ČTKČTK
Očakávania pred dôležitým prejavom amerického prezidenta sa rôznia.

Americký prezident Donald Trump prednesie v utorok večer (v stredu skoro ráno SEČ) vo Washingtone svoje prvé posolstvo o stave únie. Kľúčové vyhlásenie o prioritách Bieleho domu v minulom roku aj výhľade do budúcnosti je určené poslancom, exekutíve i spoluobčanom. Bilančný prejav, ktorý hlave štátu ukladá ústava, bude s napätím sledovať aj zahraničie.

Trumpova reč má vyznieť zmierlivo a optimisticky, má byť zameraná do budúcnosti a presvedčiť má nielen prezidentových priaznivcov a voličov, ale aj jeho kritikov a dokonca aj demokratov v Kongrese.

Chystá generálku

S prípravou prejavu pod dohľadom poradcu Stephena Millera podľa denníka The New York Times pomáhali hlavný bezpečnostný poradca Herbert McMaster a ministri zahraničných vecí a obrany Rex Tillerson a James Mattis.

Na dnešný deň je vraj v pláne generálna skúška na improvizovanom pódiu pred čítacím zariadením. Kľúčové pasáže podľa severa Politico sám Trump neváhal redigovať čiernou fixkou.

Obavy zo zmien na poslednú chvíľu

Na prejav má nadviazať cesta po amerických štátoch, pri ktorej má šéf Bieleho domu svoju politiku bližšie vysvetľovať. Obsah prejavu ale môže byť do poslednej chvíle neistý. Prezidenta podľa agentúry AP čas od času pri čítaní dôležitých prejavov postihne "divoká nedisciplinovanosť", prípadne štátnický obsah svojich vyhlásení neskôr zhodí neuváženými tweetmi.

Trump určite nevynechá výpočet minuloročných úspechov, bude hovoriť o daňovej reforme schválenej v decembri Kongresom. Zmieni sa nepochybne o priaznivom stave americkej ekonomiky a o vytváraní nových pracovných miest.

Zahraničnopolitická situácia

Pasáž o zahraničnej politike USA najskôr nevynechá jadrové problémy Severnej Kórey a Iránu, blízkovýchodnú krízu, Rusko a Čínu ako hlavných geopolitických súperov, vzťahy so spojencami a problémy terorizmu.

Pri pohľade do budúcnosti sa má hlava štátu zamerať na investície do infraštruktúry, čo je jeden z významných bodov jeho volebného programu. Odhadovaný objem investícií plánovaných na najbližších desať rokov sa má pohybovať okolo 1,7 bilióna dolárov.

Stále veria v obrat k lepšiemu

Na program príde zrejme aj osud prisťahovalcov a stavba hraničného múru na juhu krajiny, posilnenie armády a spravodlivejší zahraničný obchod.

Podľa agentúry Bloomberg optimisti dúfajú, že hlava štátu si svojím pripravovaným vyhlásením napraví pošramotenú povesť, ktorú si Trump vyslúžil neuváženými výrokmi a unáhlenými činmi. Pesimisti očakávajú záplavu samochvály, sebestredných gest a prázdnych sľubov.

Protest demokratov

S napätím sa v tejto súvislosti čaká na bezprostrednú reakciu demokratických kongresmanov. Podľa poslankyne Jackie Speierovej niektoré demokratické zastupiteľky prídu do kongresovej sály v čiernom, aby vyjadrili solidaritu s obeťami sexuálnych útokov, ku ktorých pôvodcom podľa kritikov patrí aj Trump. Objavujú sa tiež správy o tom, že niektorí demokrati do sály vôbec neprídu.

Trump prehovorí na Kapitole k poslancom oboch komôr v stredu o tretej hodine ráno SEČ. Prejav budú prenášať americké televízie, priamy prenos má byť samozrejme aj na Twitteri.

Na rečnícku tribúnu vystúpi ako prezident s najnižšou obľubou po prvom roku vládnutia: Barack Obama hovoril prvýkrát k poslancom s podporou 49 percent Američanov, George Bush mladší 79 percent a Bill Clinton 56 percent. V prípade súčasného prezidenta vykazujú prieskumy iba 38,5 percenta.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:37