Reuters
StoryEditor

Vďaky Američanov sa nedočkal. Doktor pomáhal dostať bin Ládina, už sedem rokov je vo väzení

29.01.2018, 19:49
Zdalo by sa, že lekár dostane americké vyznamenanie, prípadne mu ponúknu život v Štátoch. Hlboký omyl.

Pakistanský lekár Šakíl Afrídi, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri dolapení Usámu bin Ládina, je posledných sedem rokov bez súdu väznený v Pakistane. Podľa odborníkov Afrídi dopláca na zhoršujúce sa vzťahy medzi USA a Pakistanom. Lekárovi napriek svojim vyhláseniam nepomohol ani americký prezident Donald Trump.

V pakistanskom Abottabade, kde sa vtedajší šéf al-Káidy skrýval, Američania vyslali Afrídiho do podozrivého domu, aby sa pod zámienkou očkovania proti hepatitíde pokúsil získať DNA ľudí, ktorí sa tam skrývali. Krátko potom dal prezident Barack Obama rozkaz na špeciálnu misiu, ktorá na jar 2011 skončila zabitím Usámu, vtedy najhľadanejšieho teroristu planéty.

Zdalo by sa, že lekár má nárok na vďaku USA. Že dostane americké vyznamenanie, prípadne mu ponúknu život v Štátoch. Že sa k nemu bude pristupovať ako k hrdinovi. Hlboký omyl.

CIA vraj Afrídimu iba odporučila, že by mal emigrovať do Afganistanu, lebo v Pakistane je jeho život ohrozený. Tým záujem skončil.

Uniesla ho tajná služba

Lekár bol krátko po americkej operácii unesený neslávne známou pakistanskou tajnou službou ISI a od tej doby strávil za mrežami už sedem rokov bez súdu. Je z neho zabudnutý hrdina, od ktorého všetci dávajú ruky preč.

Odborníci tvrdia, že dopláca na zhoršujúce sa vzťahy medzi USA a Pakistanom, donedávna blízkych spojencov v boji proti teroru. Pakistanské tajné služby, s ktorých vedomím bin Ládin v Abottabade pravdepodobne prebýval, vraj rozhnevalo, že Američania podnikli tajnú operáciu na pakistanskom území bez ich vedomia. Berú to ako zradu.

Afrídimu nepomohol ani Donald Trump, hoci vyhlasoval, že sa o neho postará hneď "dve minúty po tom", čo sa stane prezidentom.

"Sága Šakíla Afrídiho je dokonalou metaforou americko-pakistanských vzťahov, v ktorých bujnie nedôvera a zlá komunikácia, čo ohrozuje kľúčové úsilie boja s terorom," uviedol pre agentúru AP washingtonský analytik Michael Kugelman.

Začiatkom januára dokonca americká vláda opätovne pozastavila Pakistanu rozsiahlu vojenskú pomoc, ktorú mal Islamabad dostať už vlani. "Majú nás za bláznov," uviedol vtedy Trump. "Spojené štáty počas posledných 15 rokov naivne Pakistanu pomohli, ale oni nám nedali nič iné ako lži a klam," dodal hlavne na adresu aktivít pakistanskej rozviedky ISI, ktorú velenie americkej armády neskrývane označuje za spojenca teroristov.

Do tohto zložitého súkolia sa lekár Šakíl Afrídi nechtiac zamotal.

"Hádanky sprevádzajúce jeho príbeh sú ťažko rozlúštiteľné aj pre mnohých analytikov, inak hlboko zasvätených do tajov tunajšieho sveta," uviedol pre denník Christian Science Monitor Mohamed Amír Rána, riaditeľ nezávislého pakistanského inštitútu mierových štúdií.

Pálili ma cigaretami, jedol som ako pes
Napríklad: Ak je Afrídi obviňovaný z vlastizrady, prečo ho za celých sedem rokov nepostavili pred súd?

Lekár prvýkrát (a naposledy) verejne prehovoril z väzenia už v roku 2012, kedy sa k nemu za záhadných okolností dostala americká televízia Fox News. "Pálili ma cigaretami a jedol som ako pes," opísal, ako s ním tajná služba ISI zaobchádzala. "Osem mesiacov som mal zaviazané oči a po celú dobu ruky spútané za chrbtom," dodal.

Podľa manželky a detí, ktoré sú jeho jedinými návštevníkmi za mrežami, sa neskôr vo väzení jeho podmienky zlepšili. Žije osamotene vo väčšej cele so stropnými vešiaky, má posteľ aj sprchu. Na malom variči si môže variť a jeho rodina mu občas smie priniesť skromné ​​zásoby.

Napriek tomu - svojho právnika nevidel od roku 2012. Jeho spis "zmizol", potom zase nebol dostupný prokurátor. Jedna obštrukcia stíha druhú. "Každý sa bojí o Afrídim len zmieniť," povedal jeho právnik a zároveň príbuzný Kamar Nadim Afrídi. Vraj preto, že niekoľko ľudí, ktorí sa o jeho osud zaujímali, skončilo v rakve.

Zaujímavé tiež je, že lekár nebol obvinený z vlastizrady v súvislosti s operáciou proti bin Ládinovi, ale údajne preto, že pomáhal islamistickým skupinám v pakistanských kmeňových oblastiach.

"ISI ma uniesla a držala vo väzbe celý rok, aby proti mne pripravila vymyslené obvinenia," povedal Afrídi pre Fox News s tým, že ISI považuje Američanov za svojich najväčších nepriateľov, horších ako Indov. "Mne sa pomstili za moju pomoc USA."

Ani Spojené štáty sa v Afrídiho prípade moc neangažujú. Americké ministerstvo zahraničia len konštatovalo: "Veríme, že doktor Afrídi je väznený neoprávnene, a toto presvedčenie sme Pakistanu jasne oznámili." Avšak aj keby lekár nejakým zázrakom vyšiel z väzenia, vyhrané mať nebude. Rad militantných skupín mu za jeho angažmán proti teroristickej ikone bin Ládinovi hrozí smrťou.

01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:32