StoryEditor

Negatívny názor Američanov na islam rastie

19.03.2006, 23:00

Podľa najnovšieho prieskumu novín Washington Post a televízie ABC stúpa z roka na rok počet Američanov, ktorí majú negatívny názor na islam. Dnes ich je takmer polovica -- 46 percent .
Až 33 percent Američanov verí, že islam propaguje násilie, čo je viac ako dvojnásobok oproti 14 percentám po teroristických útokoch na New York a Washington. Nie je to pritom jediný prieskum, ktorý ukazuje tento alarmujúci trend. Podľa údajov Rady pre americko-islamské vzťahy má každý štvrtý Američan "extrémne" protiislamské nálady. Medzi stereotypy patria názory ako: Moslimovia si menej vážia život, islam učí násiliu a nenávisti. Podľa prieskumu majú najradikálnejšie postoje voči islamu starší ľudia s nižším vzdelaním a politicky konzervatívnou orientáciou. Iba šesť percent Američanov má pozitívny prvý dojem z islamu a moslimov, ale iba dve percentá tvrdia, že "majú o náboženstve dobré vedomosti", až 60 percent ľudí tvrdí presný opak.
"Výsledky prieskumov ukazujú, že existuje obrovská potreba verejného vzdelávania sa o islame a jeho kultúre," povedal agentúre AP šéf Rady Parvéz Ahmed. Aj moslimovia však musia podľa neho jasnejšie odsudzovať terorizmus. "Nie v mene islamu," znie slogan najnovšej kampane tohto moslimského združenia.
Od publikovania karikatúr v dánskych novinách pritom uplynulo už pol roka a ešte stále pokračujú protesty. "Moslimovia berú svoje náboženstvo a náboženské symboly veľmi vážne," povedal americkým médiám Muktadr Chán, profesor politológie a medzinárodných vzťahov na Univerzite štátu Delaware. "Je veľmi ťažké pre moslimov myslieť si, že Západ sa naozaj zaoberá slobodou prejavu, pretože ju začne obhajovať až vtedy, keď niekto uráža islam," povedal Chán a dodal: "Hnev voči Západu v moslimskom svete nikdy neprestane, pokiaľ nebude jasné, že na Západe rešpektujú islam."
Už pred tromi rokmi Pewov výskumný ústav zverejnil štatistiku, podľa ktorej Američanom nedôveruje ani percento Palestínčanov a oveľa lepšie to nie je ani v prípade najbližších spojencov ako Jordánsko či Pakistan. Vedecký výbor pre obranu -- jeden z najvplyvnejších politických orgánov Pentagónu, už pred rokom tvrdil, že USA musia svoj prístup dramaticky zmeniť. "Aby sme vyhrali vojnu ideí, kľúčovou je globálna stratégia komunikovania týchto ideí," povedal pre televíziu Fox News šéf výboru William Schneider ml. Ako dodal, nie je to v tom, že by "moslimovia nenávideli našu slobodu, nenávidia našu politiku. Operácie v Afganistane a Iraku zatiaľ nepriniesli týmto krajinám demokraciu, ale iba viac chaosu a utrpenia." Podľa neho sa Washington musí zbaviť taktiky z čias studenej vojny. USA nebojujú proti nepriateľskému impériu, ale myšlienkam v hnutí časti islamskej civilizácie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 12:13