Reuters
StoryEditor

Maďarský parlament riešil tajné prijatie migrantov. Vládny Fidesz zasadanie odignoroval

30.01.2018, 14:20
Autor:
TASRTASR
Maďarská vláda mala prijať vyše tisíc utečencov bez toho, aby informovala verejnosť.

Mimoriadne zasadnutie maďarského parlamentu, na ktorom mali poslanci prerokovať zriadenie vyšetrovacieho výboru k otázke tajného prijatia 1300 utečencov, sa začalo bez veľkej väčšiny poslancov vládnej strany Fidesz. Informovalo o tom internetové vydanie denník Magyar Nemzet.

Schôdzku o prisťahovaleckej politike vlády iniciovalo 55 opozičných poslancov frakcií Jobbiku, Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP).

Vláda zasadanie odignorovala

Okrem poslancov Fideszu sabotovali rokovanie aj ministri tejto strany, prišli iba niekoľkí štátni tajomníci. Prítomní bol ďalej aj predseda parlamentnej frakcie Fideszu Gulyás Gergely.

Predseda frakcie socialistov Bertalan Tóth vo svojom úvodnom vystúpení vytýkal, že parlament je z polovice prázdny, chýba premiér Viktor Orbán, ministri jeho vlády a poslanci za Fidesz.

Tisíce ekonomických migrantov

Tóth zdôraznil, že v uplynulých troch rokoch klamali politici Fideszu v utečeneckej otázke, pričom za organizovaním prisťahovalectva stojí práve Orbán, minister zahraničných vecí Péter Szijjártó a minister riadiaci kabinet úradu predsedu vlády Antal Rogán.

Podľa jeho slov práve oni prijali 1 300 utečencov a za prisťahovalecké dlhopisy umožnili, aby sa v Maďarsku usídlilo 20-tisíc ekonomických prisťahovalcov. Dodal, že medzi nimi sú aj ruskí zločinci.

Premiér utiekol

Predseda Jobbiku Gábor Vona kritizoval Orbána za jeho neprítomnosť a poznamenal, že premiér utiekol do Viedne. Orbán v utorok totiž absolvoval schôdzku s rakúskym spolkovým kancelárom Sebastianom Kurzom.

Vona, ktorý je kandidátom svojej strany na post premiéra, prisľúbil, že ak Jobbik vyhrá aprílové voľby, tak obnoví stratenú prestíž krajiny, prinesie pokoj a budovanie Maďarska.

Spolupredsedníčka LMP Bernadett Szélová zdôraznila, že Fidesz bude musieť vysvetliť, prečo sa nezúčastní tohto rokovania.

Zbrklá opozícia

Predseda frakcie Fideszu Gulyás vyjadril názor, že dva mesiace pred voľbami v Maďarsku nevládne atmosféra výmeny vlády Fideszu. "Opozícia sa k otázkam prisťahovaleckých kvót stavala zbrkle a nejednotnosť charakterizovali aj jej vyjadrenia týkajúce sa zbúrania či ponechania hraničných zábran proti migrantom."

Opozícia chcela vypočuť najmä Orbána v súvislosti s tým, že zástupca štátneho tajomníka rezortu diplomacie Kristóf Altusz v polovici januára pre denník Times of Malta oficiálne potvrdil vlaňajšie prijatie 1 294 utečencov, pričom podľa opozície vláda míňa obrovské finančné prostriedky na kampaň o odmietaní utečeneckých kvót.

Pre neprítomnosť 144 poslancov Fideszu nebola schôdza uznášaniaschopná, preto rokovanie ukončili.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 03 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov 04 - Modified: 2024-04-11 10:59:43 - Feat.: - Title: Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar zakladá vlastnú stranu 05 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:01