StoryEditor

V čase prepadu popularity predstavil Bush víziu Iraku

25.05.2004, 00:00
S kľúčovým prejavom o stratégii v chaosom zmietanom Iraku a o procese odovzdávania suverenity v krajine mal vystúpiť v noci nadnes americký prezident George W. Bush. "Dátum 30. jún môže byť rovnako osudným pre Irak, ako aj pre Busha," konštatovala televízia MSNBC.

Americký prezident mal v noci jedinečnú šancu predstaviť komplexnú víziu demokratického Iraku, nie iba únikovú taktiku pred blížiacimi sa voľbami. A už vôbec neboli arabský svet ani medzinárodné spoločenstvo zvedavé na zovšeobecňujúce frázy.
Podľa expertov bude jednou z najťažších úloh pokojný transfer politickej moci Iračanom, preto niektorí volajú po zvýšení počtu koaličných vojakov a posunutí termínu prvých slobodných volieb. Tie sú v súčasnosti naplánované na začiatok budúceho roka. Predseda Výboru Snemovne reprezentantov pre ozbrojené sily, republikán Duncan Hunter, na druhej strane vyzýva na čo najrýchlejšie ukončenie okupácie. "Nastal čas presunúť záťaž na plecia irackej armády," povedal pre NBC kongresman.
Len niekoľko hodín pred Bushovým prejavom Bezpečnostná rada OSN za zatvorenými dverami začala rokovať o znení novej rezolúcie pre Irak. Podľa USA by dokument mal odobriť ukončenie okupácie Iraku, zrušenie súčasnej vlády, stanovenie novej úlohy OSN a vytvorenie medzinárodných síl vedených Spojenými štátmi. Otvorená zostáva otázka, dokedy by zahraničné vojenské sily mali v krajine zostať.
Prezident Bush mal zdôrazniť, že odovzdanie moci nebude iba formálnou záležitosťou, ale pôjde o významnú zmenu, jeho podrobnosti však neboli známe. Kritici hovoria skôr iba o symbolickom čine vychádzajúc z problémov pri vymenovaní novej vlády. Veľvyslanec OSN Lachdar Brahímí totiž ešte stále neprišiel s menami na posty premiéra, prezidenta, dvoch viceprezidentov a kabinet 26 ministrov. Americká administratíva však informovala, že 11 ministerských kresiel už je rozdelených. Taktiež prebieha živá diskusia o právomociach novej vlády a dĺžke jej funkčného obdobia. Skepsa pri odovzdávaní suverenity sa teda zdá byť na mieste. "Prezident už teraz nemusí presviedčať o správnosti ísť do vojny v Iraku, ale o tom, že má plán na víťazstvo v tomto konflikte. Základná stratégia premeniť diktatúru na demokraciu je síce pôsobivá, no vláda podcenila náročnosť tejto úlohy," povedal pre Fox News analytik Tom Donnelly z neokonzervatívneho think-tanku American Enterprise Institute.
Prezidentovi príliš nenahráva ani pokračujúci škandál súvisiaci so zverejnením záberov mučenia Iračanov americkými vojakmi. Aj mierny minulotýždňový verdikt v procese s jedným z obvinených prilieva olej do ohňa na arabskej ulici. Otázne zostáva, ako rozšírená bola taktika tohto typu vypočúvania a kto všetko o nej vedel. Dôstojník z bagdadskej väznice Abú Ghraib Ivan Frederick, citovaný Washington Post, tvrdí, že dokonca hlavný americký generál v Iraku Ricardo Sanchez bol svedkom niektorých z týchto výsluchov. "Spojené štáty budú v súvislosti so zneužívaním väzňov veľmi otvorené, v demokratickej krajine takéto veci neskrývame. Prežívame pocity sklamania, hanby a Američania ťažko veria tomu, čo niektorí naši vojaci urobili. Svet nás oprávnene bude posudzovať podľa toho, ako budeme s týmto problémom bojovať," tvrdí veľvyslanec USA pri NATO Nicholas Burns.
Ďalšou ranou pre administratívu bol nálet na irackú svadbu. "Nemali sme informácie, že ide o svadbu, žiadne dekorácie, hudobné nástroje či jedlá. Možno tam bola oslava, ale aj zlí ľudia oslavujú," vyhlásil po zverejnení prvých správ o tragédii vojenský hovorca, brigádny generál Mark Kimmitt. Agentúra APTN však včera zverejnila zábery, ktoré natočil kameraman tejto slávnosti. Sú na nich hudobníci, ozdoby aj všetko ostatné náležiace k svadobnej slávnosti.
Bush navyše vystúpil v prime-time amerických televízií, keď sa mu preferencie prepadli na najnižšie hodnoty počas jeho úradovania a dostáva sa pod hranicu zvoliteľnosti. Prezident sa preto opäť pokúsil zahrať na strunu amerického lídra v stave vojny. Nie náhodou prejav predniesol na vojenskej akadémi. No republikánsky senátor Chuck Hagel naznačil, že Bush stráca vodcovské schopnosti. "V takom zložitom a nebezpečnom čase, v akom žijeme, prezident musí načúvať aj iným názorom. Musí mať širší pohľad, byť iba rukojemníkom dvoch alebo troch kľúčových poradcov je veľmi nebezpečné," povedal Hagel pre CNN. Podľa nedávneho prieskumu inštitútu Gallup sa Bushov rating pohybuje na 46 percentách, podľa Newsweeku je obľúbený dokonca iba u 42 percent Američanov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:29