TASR/Reuters
StoryEditor

Južnej Afrike dochádza voda. Kapské mesto obmedzuje spotrebu pre obyvateľov

01.02.2018, 06:50
Autor:
ČTKČTK
Ak zásoby vody ešte klesnú, úrady začnú rozdeľovať vodu na prídel.

Úrady štvormiliónového Kapského Mesta v Juhoafrickej republike začnú dnes od miestnych obyvateľov vyžadovať dennú spotrebu vody do 50 litrov na osobu.

Limit sa tak zníži o 37 litrov, čím sa mesto snaží oddialiť okamih, kedy bude musieť kvôli niekoľkoročnému suchu vypnúť dodávky "nepotrebným" odberateľom a nastoliť prídelový systém.

Zásoby sa míňajú veľkým mestám

Agentúra Reuters navyše informovala, že znepokojujúco nízke hladiny hlási priehrady v Lesothe, z ktorých čerpajú vodu Johannesburg a Pretoria.

Situácia v Kapskom meste už je prioritou aj pre vládu a úrady majú do konca týždňa oznámiť plány krízových opatrení.

Deň nula

Ak nezačne voda v priehradách zásobujúcich obľúbený cieľ turistov na západe JAR pribúdať, potom prestane za niekoľko týždňov tiecť v domácnostiach či podnikoch a rozdeľovať sa bude pri dvoch stovkách výdajových miest najskôr pod dohľadom bezpečnostných zložiek.

"Deň nula", ako je dátum zavedenia mimoriadnych opatrení označované, nastane, keď priemerná výška hladiny v nádržiach mesta klesne pod 13,5 percent kapacity. Momentálne je na 26 percentách a prekročenie obávané hranice sa predpovedá na 16. apríla.

Dôvodom sú extrémne suchá

Kríza pramení z obdobia abnormálneho sucha v rokoch 2015 a 2016, po ktorom sa zásoby vody kvôli trvalo nízkym zrážkovým úhrnom nespamätali.

K nedostatku vody podľa agentúry AP prispeli globálne klimatické zmeny a masívny rast populácie mesta. Rôzne politické frakcie sa teraz navzájom obviňujú z toho, že nereagovali včas na varovanie o rodiacej sa pohrome, ktorá vraj zaznievala už pred rokmi.

Blíži sa chaos

Nervozita stúpa aj medzi obyčajnými ľuďmi, napísal v utorok denník The New York Times. "Šeptom sa hovorí o blížiacom sa chaose," dodáva americký denník.

Už tento týždeň bola jedna osoba zatknutá, keď v mestskej časti Newlands vypukla šarvátka pri prameni, kde si ľudia, mnohokrát chaotickým spôsobom, chodia naberať životodarnú tekutinu.

Obmedzenia mnohí nedodržiavajú

Polícia má medzitým plné ruky práce s ľuďmi, ktorí porušujú denný limit. Úrady Kapského mesta uvádzajú, že obmedzenie na spotrebu dodržiava okolo 55 percent obyvateľov.

Nehospodárnosť sa trestá pokutami, po novmo budú tiež neprispôsobivým osobám inštalované na ich nehnuteľnosti zariadenia obmedzujúce dodávky vody.

Paradoxné ocenenie

"Zatiaľ čo aj iné medzinárodné mestá sa potýkali s nedostatkami vody, situácia Kapského mesta je extrémnejšia a jej efektívne riešenie by mohlo slúžiť ako globálny model," citovala AP riaditeľa Juhoafrickej agentúry pre turizmus Sisu Ntshonaa.

The New York Times pritom poznamenáva, že Kapské mesto platí za priekopníka v oblasti environmentálnej politiky, a to nevynímajúc šetrné nakladanie s vodou. Ešte v roku 2014 boli jeho priehrady plné a o rok neskôr dostalo mesto medzinárodné ocenenie za systém vodného hospodárstva.

Prílišné šetrenie im mohlo uškodiť

"Opatrenia na šetrenie s vodou (opravovanie prasklín a starého potrubia, inštalácie meračov a úprava taríf) mali výrazný efekt. Možno až príliš. Mesto ušetrilo toľko vody, že odložilo hľadanie nových zdrojov," vysvetľuje denník.

Svoju úlohu potom zohrali aj zmeny miestnej klímy, ktoré sa údajne aj v nasledujúcich desaťročiach budú uberať nepriaznivým smerom.

Príde dážď

Čo sa týka najbližších týždňov a mesiacov, juhoafrická meteorologická služba predpovedá úhrn zrážok vyšší oproti normálu pre severovýchode krajiny.

Neistý je však výhľad pre centrálnej časti JAR a tiež Lesotho, ktorého priehrady Katse a Mohali sú významným zdrojom vody pre juhoafrickú provincii Gauteng a veľkomesta Pretoria a Johannesburg.

Nádrže sú naplnené na tretinu

Hladina oboch nádrží v Lesothe je podľa vodohospodárov JAR "veľmi nízka", napísala agentúra Reuters. Označenie predstavuje najnižší možný stupeň, pričom vody je v Katse a Mohali menej, než pred dvoma rokmi, keď vrcholilo obdobie sucha.

Vtedy boli nádrže asi na polovici svojej kapacity, teraz je v nich len 32 percent maximálneho objemu.

01 - Modified: 2024-03-10 15:59:43 - Feat.: - Title: Rekordné sucho ničí Stredomorie. Situácia je tragická, hovoria Sicílčania 02 - Modified: 2024-02-01 14:51:09 - Feat.: - Title: V Barcelone a okolí vyhlásili pre nedostatok vody núdzový stav 03 - Modified: 2023-10-25 15:08:39 - Feat.: - Title: Rekordné sucho v Brazílii odhalilo skalné rytiny staré až dvetisíc rokov 04 - Modified: 2023-10-16 06:00:00 - Feat.: - Title: Bez vody nie je život. Kvôli suchu v Amazónii zmizli rieky, domáci sa boja o budúcnosť a oblasť sa mení na peklo na Zemi 05 - Modified: 2023-08-24 07:01:04 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond uvoľnil Argentíne takmer sedem miliárd eur. Viac než polovica pôjde veriteľom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:35