TASR/Reuters
StoryEditor

S utečencami mieria do Európy aj teroristi. Frontex ide proti nim bojovať priamo na mori

02.02.2018, 23:00
Autor:
ertert
Operácia Themis má zastaviť teroristov aj pašerákov.

Agentúra Frontex spustila veľkú operáciu v Stredozemnom mori. Jej cieľom je odhaliť pašerákov ľudí, ale tiež zamedziť vstupu teroristov do Európy. Interpol v uplynulých dňoch varoval, že niektorým radikálom sa už do krajín Únie podarilo dostať a môžu plánovať teroristické útoky. Talianske úrady to spochybňujú.

Agentúra pre ochranu vonkajších hraníc Európskej únie, Frontex, začala Operáciu Themis v utorok ráno. Meno dostala podľa bohyne z gréckej mytológie Themis, dcéry boha neba Uránosa a bohyne zeme Gaie. Išlo o bohyňu zákonného poriadku medzi ľuďmi a v prírode. Pre zaistenie bezpečnosti v stredomorských vodách sa teda jedná o veľmi trefné meno.

Budú hľadať islamistov

Akcia Frontexu sa navyše nebude zameriavať len na patrolovanie v Stredozemnom mori. Autori operačného plánu brali do úvahy aj aktuálny vývoj na bojiskách v Sýrii a Iraku. Stúpenci Islamského štátu tu prišli o väčšinu územia a podľa bezpečnostných expertov sa môžu stovky z nich pokúsiť o cestu do Európy, píše The Telegraph.

Frontex preto bude pracovať aj s aktuálnymi informáciami od tajných služieb jednotlivých členských krajín Únie. Pomoc prisľúbili aj líbyjské úrady. Práve od brehov Líbye vypláva do Európy najviac pašeráckych plavidiel. Lode európskej agentúry sa budú pohybovať po celom Stredozemnom mori vrátane vôd Alžírska, Tuniska, Líbye a Egypta.

Varovanie Interpolu

"Musíme do celej akcie vložiť oveľa väčšie úsilie ako doteraz. Jedine tak zabránime vstupu kriminálnych živlov do Európskej únie. Pre našu bezpečnosť je to kľúčová záležitosť," uviedol riaditeľ Frontexu Fabrice Leggero podľa serveru Malta Today. Väčšina migrantov smeruje najprv do Talianska, za posledné štyri roky sem pricestovalo do 600-tisíc utečencov.

Zlomok z nich úrady vyhostili kvôli údajnému napojeniu na teroristické organizácie alebo za sympatie k džihádistom. Od vrcholu utečeneckej krízy v roku 2015 Taliansko takto poslalo domov 243 ľudí. Nechýbali medzi nimi moslimskí extrémisti aj radikálni imámovia.

Ekonomickí migranti z Tuniska

Za posledný polrok podľa štatistík vzrástol počet Tunisanov, ktorí sa snažia preplávať Stredozemné more a nájsť lepší život v Európe. Väčšinou sa jedná o ekonomických migrantov bez väzieb na extrémistov. Z vlasti utekajú kvôli vysokej nezamestnanosti a chudobe. Veľkú šancu na udelenie azylu však nemajú.

Frontex však novou operáciou reaguje aj na interné dokumenty Interpolu, podľa ktorých vlani priplávalo z Tuniska do Talianska asi päťdesiat stúpencov Islamského štátu, ktorí plánujú útoky v Európe.

O dokumente v stredu informoval portál The Guardian. Talianske ministerstvo vnútra však správu Interpolu spochybnilo. Skeptickí sú aj niektorí talianski bezpečnostní experti.

Teória expertov

"Teroristi sem nikdy necestujú na lodiach spoločne s migrantmi. Žiadna veľká teroristická organizácia by neriskovala, že svojho vycvičeného stúpenca posadí na nebezpečnú loď, kde mu hrozí smrť alebo zadržanie," myslí si prezident Centra pre medzinárodné štúdiá Andrea Margelletti, ktorý je tiež poradcom ministerstva obrany. Islamský štát podľa neho skôr využíva súkromné ​​plavidlá.

"Otázkou tiež zostáva, ako by taký terorista, ktorý nevie po taliansky, dokázal zapadnúť. Navyše musíme brať do úvahy, že by tu nemal takmer žiadnu podporu a zázemie od svojej domovskej organizácie," opisuje Margelletti. Nebezpečnejší sú podľa neho takzvaní vlci samotári, ktorí v danej krajine dlhodobo žijú a ideológiou Islamského štátu sa len inšpirujú.

Útok v Berlíne

Že nie sú tajné služby v monitorovaní migračnej vlny neomylné, ukázal prípad Tunisana Anise Amriho. Do Európy pricestoval na lodi v roku 2011, najprv skončil na talianskom ostrove Lampedusa. Úrady sa ho pokúsili neúspešne deportovať. Amri si neskôr zmenil identitu a krátko žil v Nemecku.

V decembri 2016 vošiel nákladným automobilom do davu ľudí na vianočných trhoch v Berlíne. Zabil 12 ľudí a 49 ďalších zranil. Po úteku naprieč Európou ho zastrelili talianski policajti neďaleko Milána.

01 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 02 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 03 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 04 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:18