nemecko políciaReuters
StoryEditor

Nemecká polícia pátra po Tunisanovi. Ľuďom ponúka stotisícovú odmenu

21.12.2016, 15:30
Autor:
ČTKČTK
Stopy ukazujúce na Tunisana našla polícia v kamióne.

Nemecká polícia pátra v súvislosti s berlínskym útokom na vianočný trh po podozrivom Tunisanovi. Stopy ukazujúce na neho našla v kamióne, ktorým bol útok spáchaný. Informuje o tom dnes viacero nemeckých médií. Nemecko pátra po útočníkovi z Berlína 18:19 Stotisícová odmena Nemecko ponúka odmenu 100 tisíc eur za informácie, ktoré povedú k dolapeniu Tunisana podozrivého z útoku na trhy v Berlíne.  17:49 Viac identít Tunisan podozrivý z útokov zrejme používal viacero identít. Bol vysoko mobilný a častokrát sa pohyboval po celom Nemecku.  17:46 Azyl mu v Nemecku odmietli Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) odmietol Tunisanovu žiadosť o azyl v júni, vyhostený ale nebol, hoci tento rok v júli bol v juhonemeckom Ravensburgu umiestnený do vyhosťovacej väzby.  17:23 Podozrivý žil v Berlíne od januára Tunisan, ktorý je podozrivý z pondelňajšieho vražedného útoku v Berlíne, žil od januára v nemeckej metropole. Na tlačovej konferencii to povedal minister vnútra Severného Porýnia-Vestfálska Ralf Jäger.

Zdroj: Die Welt
17:10 Zásah prerušili gramatické chyby Zásah v Severnom Porýní-Vestfálsku súvisiaci s útokom v Berlíne, o ktorom informovala niektoré nemecké médiá, sa podľa informácií denníka Die Welt oneskoril a ešte nezačal. Dôvodom sú vraj gramatické chyby v rozhodnutí o zásahu, kvôli ktorým je neplatné. 16:41 Útočník je zranený Server Spiegel Online informáciu o Tunisanovi potvrdil, uvádza však, že sa tento človek narodil v roku 1992 a má preukaz na meno Anis A. Rozhlasová a televízna stanica RBB uviedla, že policajti prehľadali všetky nemocnice v Berlíne a Brandenbursku, pretože sú presvedčení, že páchateľ pondelňajšieho útoku je zranený. 16:39 Opatrenia na Silvestra Nemecko zvýši bezpečnostné opatrenia počas osláv Silvestra. Berlínsky primátor Michael Müller vyzval občanov, aby sa nepoddávali strachu, no aby boli uzavretí.  15:56 Nový nemecký hrdina Poľský vodič kamiónu zomrel až po masakre na berlínskom vianočnom trhu. Predtým sa v kabíne nákladného vozidla strhol zápas, pri ktorom poľský vodič podľa všetkého zabránil ešte väčšej katastrofe. Čítajte viac tu
berlín kamión
Zdroj: Reuters

O novej stope informoval server denníka Allgemeine Zeitung. V kabíne kamióna, ktorý v pondelok prešiel vianočným trhom v centre Berlína, podľa serveru našli policajti dokumenty vzťahujúce sa k 21-ročnému Ahmadovi A. Po ňom teraz pátrajú na území celej spolkovej republiky.

​Polícii je muž podľa denníka známy aj pod troma ďalšími menami.

Polícia je optimistická

Server Spiegel Online informáciu o Tunisanovi potvrdil, uvádza však, že sa tento človek narodil v roku 1992 a má preukaz na meno Anis A. Rozhlasová a televízna stanica RBB uviedla, že policajti prehľadali všetky nemocnice v Berlíne a Brandenbursku, pretože sú presvedčení, že páchateľ pondelňajšieho útoku je zranený.

Nová informácia o identifikácii Tunisana do istej miery vysvetľuje optimizmus, ktorý dávajú najavo zástupcovia polície. Tí veria, že sa páchateľa podarí čoskoro dostihnúť. Už v pondelok zatkla polícia podozrivého Pakistanca, nakoniec ho ale prepustila, pretože sa ukázalo, že páchateľom činu nebol.

Pri útoku zomrelo 12 ľudí, desiatky ďalších sú zranené. RBB dnes tiež uviedla, že polícia skoro ráno v súvislosti s útokom zatkla ďalšiu osobu. Znovu sa ale ukázalo, že nešlo o páchateľa.

Zásah v azylovom centre

Zásah v Severnom Porýní-Vestfálsku súvisiaci s útokom v Berlíne, o ktorom informovala niektoré nemecké médiá, sa podľa informácií denníka Die Welt oneskoril a ešte nezačal. Dôvodom sú vraj gramatické chyby v rozhodnutí o zásahu, kvôli ktorým je neplatné.

List Rheinische Post pôvodne informoval o tom, že 150 policajtov už zasahuje v Emmerichu na západe krajiny v azylovom stredisku, kde býval mladý Tunisan podozrivý z útoku. Kedy razia skutočne začne, zatiaľ nie je jasné.

Ukazuje sa, že nemecké úrady o Tunisanovi Anisovi A., ktorého hľadá polícia aj v ďalších európskych krajinách, už nejakú dobu vedeli. V novembri o ňom podľa informácií agentúry DPA rokovalo špeciálne protiteroristické centrum. V decembri sa Tunisan úradom stratil.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 04 - Modified: 2024-04-16 11:30:00 - Feat.: - Title: Chystá sa najväčšie pátranie po lochnesskej príšere všetkých čias. Pomôcť by mohla aj NASA 05 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:20